12 juni 2009

Verslag van de gemeenteraad van 10 en 11 juni 2009

Wat doet de PvdA in de Gemeenteraad? Lees het in dit raadsverslag over de inbreng van de PvdA fractie in de raadsvergadering van 10 en 11 juni 2009, door Sabina Gazic. Dit keer onder andere over de jaarrekening 2008, het Bestuurlijk Stelsel en het armoedebeleid. Een verslag.

10 juni

Jaarrekening 2008
De jaarrekening is het financiële eindverslag van een onderneming – een overzicht van de financiële situatie – in dit geval van de gemeente Amsterdam. Daarin wordt in hoofdlijnen weergegeven wat de gemeente heeft gedaan in een jaar: wat er is gelukt om uit te voeren en wat niet.

Michiel Mulder, PvdA woordvoerder financiën begon zijn betoog om het college compliment te geven voor het gevoerde beleid: “Er gaan verdomd veel dingen goed!
Lees het volledige betoog van Michiel Mulder hier.

Armoedebeleid
“Zoveel mogelijk Amsterdammers die recht hebben op extra voorzieningen moeten deze ook krijgen. De intensivering van het voortijdig signaleren juichen wij natuurlijk toe.” zei Emre Ünver in zijn bijdrage over ‘Actief armoedebeleid Amsterdam’.

Het tweede punt dat Ünver benadrukte is participatie. Volgens hem is participatie in de samenleving de enige manier om de spiraal van armoede structureel te doorbreken. “Het feit dat dit ook geld voor de niet-uitkeringsgerechtigden juichen wij toe. Zo krijgen individuen die willen groeien en hun kansen willen verbeteren de kans dit te realiseren.”

Laatste punt wat de PvdA benadrukte is de ontwikkeling dat inkomensconsulenten per individu zullen kijken wat naast de inkomensvoorzieningen aan activering en opleiding – de starkwalificatie – nog gerealiseerd kan worden. Dat vinden wij een essentiële zaak. De sociale contracten zullen een op maat afgesteld aanbod behelzen, waar oog is voor wat het individu voor potenties/ mogelijkheden heeft. Dit zal de wederzijdse verplichting en inzet nog beter vorm geven en versterken.

Bestuurlijk Stelsel
Een historisch besluit: de gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om te komen tot zeven stadsdelen. De PvdA fractie gaat voor 1 ongedeeld Amsterdam. “We hebben nu de kans om de Amsterdamse inwoners nog beter van dienst te zijn, door effectieve, logische stadsdelen met slagkracht te vormen.”, zei Manon van der Garde, fractievoorzitter van de PvdA in debat over bestuurlijk stelsel.
Lees hier meer over dit besluit.

11 juni

Nuon
De gemeenteraad heeft ingestemd met de verkoop van 9,2 procent van de aandelen die gemeente in Nuon had aan Vattenvall, dat in handen is van de Zweedse staat. Daniel Roos legde in zijn bijdrage uit waarom hij het voorstel van het college steunde en gaf daar een paar redenen voor:

NUON heeft als zelfstandig bedrijf geen veilige toekomst omdat het niet zelf over grondstoffen beschikt. Dat betekent dat ze voor het draaien van de centrales grondstoffen moet inkopen. De grondstoffenmarkt wordt gedomineerd door een paar enorme spelers. Kleinere spelers hebben minder inkoopkracht en kunnen daardoor minder goede prijzen bedingen. Dat betekent dat de energie die geproduceerd wordt uiteindelijk duurder is. Op middellange termijn is daarmee de positie van NUON niet economisch houdbaar.
De aandelen zijn nu vooral interessant als belegging, en dat moet de gemeente niet willen. Al je geld op één bedrijf zetten is niet financieel prudent.

Als wij niet verkopen blijven we achter met een aandeel van 9,2 % waarmee de stad feitelijk ook nog eens geen enkele zeggenschap heeft over het bedrijf.

“Bovendien”, zegt Daniel Roos, “zijn er goede afspraken gemaakt met de Vattenvall dat er geen gevolgen zijn voor de werkgelegenheid in Nederland en dat het hoofdkantoor in Nederland gevestigd blijft. Ook de regelingen rond het afsluiten bij wanbetaling blijven ongewijzigd. En er wordt er voor 8 miljard geïnvesteerd in duurzame energie-opwekking. Daarmee zijn in deze verkoop de publieke belangen goed geborgd.”
Lees verder over dit onderwerp

Milieuzone
De VVD had een interpellatiedebat aangevraagd over het niet doorgaan van de invoering van de milieuzone voor personenauto’s.

In een krantenbericht in ‘het Parool’ stond dat wethouder Marijke Vos van Groen Links al eerder wist dat die milieuzone niet haalbaar was, maar de gemeenteraad en de Amsterdammers hierover in het ongewisse liet. Ook de fracties van de PvdA en Groen Links zouden al eerder op de hoogte zijn geweest. Wethouder Vos en het college ontkenden de aantijgingen met klem. Ook PvdA woordvoerder Myriam Bergervoet diende, samen met haar collega van Groen Links, de oppositie van repliek. Een ‘motie van afkeuring van VVD en CDA, gericht tegen wethouder Marijke Vos, kreeg in de raad geen meerderheid.

Het Meerjarenbeleidsplan participatie
Dit beleidsplan is een eerste stap op weg naar een integraal beleidsplan voor het gehele sociale domein. Voor dit jaar betekent dit dat naast de re-integratie van DWI-klanten voor het eerst ook de ideeën en voorstellen rondom inburgering en (volwassenen)educatie zijn opgenomen. Tevens wordt ingegaan op de samenwerking met UWV, waarbij onafhankelijk van de regeling het beste traject voor de klant wordt ingezet. Het perspectief waarmee we naar re-integratie kijken is dus verbreed. Voor volgend jaar is het streven om ook de WMO als fundament onder de participatie integraal op te nemen in dit plan.

De inburgeringstrajecten zullen zoveel mogelijk duaal aangeboden worden. Dit houdt in dat er ook een vorm van participatie wordt gekoppeld aan de inburgeringstrajecten. Al doende leren. De niet inburgeringsplichtigen zullen de kans krijgen in hun eigen buurt in laagdrempelige participatiecentra een traject te volgen.

In Geuzenveld-Slotermeer zal een participatiecentrum opgericht worden dat al activiteiten geheel zal samenbrengen. Dit zal als het ware ook als een pilot dienen om te leren van de uitvoering en het met de tijd over de rest van de stad uit te rollen. Met stadsdelen wordt een concept ontwikkeld voor het inrichten van participatiecentra. Deze centra richten zich op burgers die zonder uitkering een weg naar de arbeidsmarkt zoeken en op burgers die behoefte hebben aan taalonderwijs om hun participatie te bevorderen. Deze centra moeten een laagdrempelige voorziening vormen voor de eerste stappen op de participatieladder.

Actualiteit ingediend door Unal Zorg
Unal Zorg is een gezinsvervangende tehuis (GVT). Dat is een kleine woonvorm in een woonwijk. Daar wonen op dit moment vier kinderen. De buren van Unal Zorg hebben geklaagd en ineens gebeurt er van alles. De GGD doet er onderzoek naar en maakt een melding bij de Inspectie voor de Volksgezondheid, waarop de inspectie actie onderneemt.

Unal Zorg krijgt van het stadsdeel Osdorp te horen dat er een woonbestemming ligt op het pand dat zij hebben gekocht en er geen ruimte is voor een GVT. Op 12 juni a.s. is er een kort geding, waarin Unal Zorg vraagt om de dwangsom opgelegd door het stadsdeel Osdorp op te schorten totdat de bezwaarschrift procedure is afgerond. De hoorzitting met het stadsdeel vindt pas op 10 augustus plaats.

Peggy Burke wilde zekerheid van de wethouder dat deze kinderen niet naar huis terug worden gestuurd of op straat komen te staan.
Investeringsbesluit Kop Weespertrekvaart Overamstel
Kop Weespertrekvaart Overamstel is momenteel industrieterrein bij de metrostation Spaklerweg, net boven de bijlmerbajes. Daar bevind zich clubhuis van Hell’s Angels en een aantal bedrijfjes. Dat gebied wordt een woonwijk. Een mooi woonwijk met 2000 m2 bedrijfsruimtes.

Om deze plan uit te voeren moeten huidige gebruikers van het terrein wijken, vind het college. Hetti Willemse vindt dat de bedrijven eerst ruimte aangeboden moeten krijgen om terug te keren in de 2000 m2 bedrijfsruimte dia al gereserveerd is in de plannen. Mocht die ruimte niet geschikt zijn, zou er verder gekeken moeten worden in de buurt. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.

Krediet om bruggen en sluizen op afstand te bedienen

Deze voordracht vraagt een krediet om een masterplan te maken hoe Amsterdamse bruggen en sluizen in de toekomst op afstand bediend kunnen worden en om meteen twee pilot’s uit te voeren om ervan te leren.

PvdA maakt zich zorgen over de veiligheid van de bruggen die zonder toezicht komen te staan en over wat met de banen van brugwachters zal gebeuren als we overgaan naar de bediening op afstand, maar het college sprak zich uit dat niemand ontslagen zal worden en dat de veiligheid juist onderdeel van het onderzoek is.

Sabina Gazic heeft samen met VVD, CDA en D66 een motie ingediend om inventarisatie te maken van brugwachtershuisjes die leeg komen te staan als gevolg van dit besluit en – mocht het ooit zo ver komen – een prijsvraag uit te schrijven om suggesties te verzamelen welke andere bestemming deze gebouwtjes kunnen krijgen. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.