13 januari 2010

Verslag ledenbijeenkomst van 24 juni

De Ledenbijeenkomst van 24 juni in het Marionettentheater was de aftrap voor de deelraadsverkiezingen van 2010. De aanwezige leden konden onder meer hun steentje bijdragen aan de inhoud van het verkiezingsprogramma. Wat er nog meer is besproken is te lezen in dit verslag.

Verslag Ledenbijeenkomst 24 juni
Het huishoudelijk deel van de bijeenkomst stond in teken van de Politieke Ledenraad. Onze afgevaardigde Judith de Groot, kon er helaas niet heen. Egbert Boeker verklaarde zich bereid de bijeenkomst bij ter wonen als afgevaardigde van de PvdA Centrum. Twee belangrijke onderwerpen zouden aan bod komen:
1. de blamage van de Europese verkiezingen
2. De verhoging van de AOW-leeftijd.
Over 1 is iedereen het wel eens dat de campagne jammerlijk heeft gefaald omdat de PvdA zich niet heeft durven profileren voor Europa. Dat vinden we allemaal een heel slechte zaak. Gevolg was dat er geen campagne kon worden gevoerd. Er was nergens voor campagne te voeren. Dat mag niet meer voorkomen.
Verder vinden we het een slechte zaak dat Wouter Bos in de spotjes aangeeft pal achter Thijs Berman te staan en dan een week later vertelt dat hij niet op hem heeft gestemd. Dat komt heel slecht over bij de leden van de partij.

Over onderwerp 2 is het laatste woord nog niet gezegd. In principe willen we de vakbonden op dit moment niet in de wielen rijden. Verder vinden we 67 jaar bespreekbaar op voorwaarde dat er wat gedaan wordt aan de werkgelegenheid voor ouderen tegen het licht van juist ook jongeren, gezien de ontwikkelingen in Amsterdam met een sterk stijgende jeugdwerkeloosheid.
We pleiten ervoor dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de financiële consequenties en dat al deze facetten worden meegenomen en niet alleen gekeken wordt naar de opbrengsten van een verhoogde AOW-leeftijd..
Er wordt aangedrongen op heldere standpunten. Verder wijst Auke erop dat hij het idee heeft dat meedenken in de partij niet wordt beloond.

Functieprofiel kandidaten
Het functieprofiel voor mensen die zich willen kandideren voor de verkiezingen wordt uitgedeeld en besproken. Hij is ook de downloaden van de site.
Enkele opmerkingen: de kandidaat moet ook voldoende kennis van begrotingen hebben, communicatieve vaardigheden (wervend), kunnen debatteren en de visie kan niet genoeg worden benadrukt. De beschrijving mist dat de fractieleden eenmaal per jaar in de afdeling verantwoording moeten afleggen.
Fractieleden moeten bovendien rekenen met een groot tijdsbeslag (minstens 20 uur per week).

Voornemen tot kandidaatstelling
Roeland Rengelink maakt van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat hij zich graag kandidaat wil stellen als lijsttrekker. Daarvoor heeft hij 50 handtekeningen nodig. Op deze avond kon hij er zo’n 30 verzamelen.
In de uitleg bij zijn kandidaatstelling stelde hij vooral dat hij bereid is de verantwoordelijkheid te nemen. Zoals hij die ook heeft genomen door halverwege het fractievoorzitterschap op zich te nemen toen dat nodig was.
De procedure is zo dat kandidaten voor het deelraadlidmaatschap zich kunnen melden bij de kandidaatstellingcie, t.n.v. Anna Herweg (secretaris).

Campagne
In de rondvraag was er onder meer aandacht voor een oproep om de campagne volgend jaar beter op te zetten. En te kijken naar mogelijkheden om het krantje in september huis aan huis te verspreiden met behulp van onze leden.
Hoe kunnen we ze mobiliseren?

Verkiezingsprogramma
Het belangrijkste onderwerp van de avond is het verkiezingsprogramma. Voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma opzet, is Caroline van Dooijeweert.

Zij licht toe wat er tot nog toe is besproken:
1. Algemene onderwerpen
2. Relatie met programma Centrale stad
3. Inhoud, hiervoor zijn verschillende onderwerpen gedefinieerd waar verschillende commissies hun ideeën op hebben losgelaten.

Deze bijeenkomst is bedoeld om te toetsen of we op de goede weg zijn. Daarvoor hebben we stellingen geformuleerd die bij de PvdA nogal moeilijk liggen. De aanwezigen wordt gevraagd om keuzes te maken. Hoewel er bij de deelnemers aarzeling was om zich zo duidelijk voor of tegen iets uit te spreken was het resultaat toch zeer interessant. In groepjes werden de stellingen besproken En meningen geformuleerd. Daarna kon iedereen nog een keer zijn of haar mening geven. Duidelijk was dat sommige dilemma’s hierdoor kunnen worden afgestreept.

Onderwerpen waarvan men vindt dat ze niet voldoende aan bod zijn gekomen: veiligheid, toename (jeugd)werkloosheid.
Caroline neemt alle reacties mee in de verdere uitwerking van het programma.
30 september zal een conceptprogramma worden gepresenteerd. De commissie beraadt zich nog over de vraag hoe de leden actief te betrekken bij de verdere uitwerking van het concept verkiezingsprogramma.