Verslag gemeenteraad 29 augustus 2007
Het politieke seizoen is weer begonnen. Er zijn een viertal mondelinge vragen gesteld: de SP stelde vragen over circussen met dieren, leerlingenvervoer en de toekomst van de kartbaan aan de Theemsweg en GroenLinks over voorlichting aan Chinese ondernemers over arbeidsvoorwaarden. Alle vragen zijn naar tevredenheid van de raad beantwoord.
Beleidskader Mobiliteitsfonds
De raad besprak het voorstel van het college voor een nieuw beleidskader voor het mobiliteitsfonds. Alle parkeergelden die in Amsterdam worden betaald komen in dit speciale fonds terecht. Met geld uit dit fonds worden maatregelen voor het terugdringen van niet noodzakelijk autoverkeer gefinancierd. Het collegevoorstel voor een verruiming van de bestedingsmogelijkheden ging GroenLinks veel te ver, en de VVD juist niet ver genoeg. Groen links kwam daarom met een amendement en de VVD met een motie. Verkeerswoordvoerder Myriam Bergervoet stelde dat de PvdA fractie zich wel kon vinden in het collegevoorstel, omdat dit bijvoorbeeld ook financiering van projecten op het gebied van verkeersveiligheid en het aanpakken van zogeheten ‘black spots’ mogelijk maakt. De intentie van de inbreng van Groenlinks om automobiliteit niet te stimuleren werd wel door de PvdA gesteund. Wethouder Herrema benadrukte dat deze middag alleen over het beleidskader werd gesproken, en zegde toe de inbreng van de raad mee te nemen bij het vaststellen van de definitieve verordening. Groen links trok daarop haar amendement in; de motie van de VVD haalde geen meerderheid in de raad.
Buitenschoolse opvang
Een actualiteit ingediend door D66: Buitenschoolse opvang. De scholen zijn wettelijk verplicht om naschoolse opvang te bieden, maar het lijkt erop dat voor veel kinderen geen naschoolse opvang is geregeld vanwege ruimte- en tijd gebrek. Daardoor ontstaan de wachtlijsten en kinderen en hun ouders komen in problemen. PvdA maakt zich zorgen over de ontstane wachtlijsten en pleit bij het college voor creatieve oplossingen. Er zijn bijvoorbeeld boeren van nabij gelegen boerderijen die hun hulp aanbieden. Er zijn ook veel leegstaande panden die het ruimtegebrek zouden kunnen oplossen. Het college belooft dat ze in de eerst komende commissie met een overzicht van getroffen maatregelen zal komen.
Verkoop Grand Café de Bosbaan
In deze voordracht stelt het college om voor de Grand café de Bosbaan te verkopen voor 900.000 euro aan de huidige huurder. CDA en PvdA roepen de raad op hiermee niet in te stemmen omdat ze het financieel niet verstandig vinden. Een rekening: de gemeente laat bouwen voor 1,4 miljoen. Na de oplevering bleek dat het pand ernstige gebreken had en moest voor 700 duizend euro gerepareerd worden. De gemeente probeerde de extra kosten bij de toenmalige aannemer te verhalen, maar die was failliet verklaard. Bovendien heeft het college beloofd binnenkort te komen met een visie op het Amsterdamse Bos als geheel. De wethouder heeft – na aandringen van de raad – toegezegd dat ze het pand opnieuw zal laten taxeren en in haar visie mee te nemen.
Erfpacht Overhoeks
Gemeenteraad ging akkoord met het belangrijke besluit de voor 100 jaar afgekochte erfpacht op Overhoeks (het voormalige Shell-terrein) terug te brengen tot 50 jaar. Een profijtelijke deal voor Amsterdam, de kopers en de toekomstige Amsterdammers.