9 april 2009

Verslag ALV 7 april 2009

Op dinsdag 7 april 2009 hield de PvdA Afdeling Amsterdam een Algemene LedenVergadering (ALV) in Studio K op het Timorplein. Een beknopt verslag.

Locatie: Studio-K, Timorplein 62, Zeeburg
Aanwezig: waren ongeveer 55 leden van de PvdA Amsterdam

Op de agenda stond de voordracht van het bestuur ter voorbereiding van de verkiezingen gemeenteraad 2010 en een voorstel afdrachtenregeling.

De avond werd na 21.30 uur vervolgd met een debat over de gevolgen van de economische crisis voor Amsterdam onder leiding van Thijs Reuten, met als gastsprekers Paul Tang (Tweede Kamerlid PvdA), Lodewijk Asscher (wethouder Amsterdam), en Derya Kaplan (Gemeenteraadslid PvdA Amsterdam).

De volgende besluiten zijn genomen tijdens het besluitvormende deel van de ledenvergadering:

Voordracht voorbereiding verkiezingen gemeenteraad 2010
Besluitpunt 1:
Aan de leden wordt gevraagd een besluit te nemen tot het niet aangaan van een lijstverbinding en het niet deelnemen aan een lijstcombinatie voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. De aanwezigen concluderen dat het nu nog te vroeg is om een dergelijke beslissing over het al dan niet aangaan van een verbinding of participeren in een combinatie te nemen. Een dergelijke beslissing kan je pas nemen als er duidelijkheid is over de inhoudelijke koers. Wanneer het programma bekend is komt het punt terug op de agenda.

Besluitpunt 2:
Het bestuur heeft een tijdschema opgesteld op weg naar maart 2010. De aanwezige leden verzoeken het bestuur rekening te houden met de diverse afdelingsvergaderingen die nog zullen moeten plaatsvinden nadat de PvdA Amsterdam haar kandidatenlijst heeft vastgesteld en voordat de deadline voor het vaststellen van de kandidatenlijsten is verstreken.

De datum waarop het bestuur nu koerst, 8 december, is te laat. Het bestuur wordt meegegeven deze datum met een week te vervroegen om ruimte te scheppen voor de afdelingen. Het bestuur gaat rekening houdend met dit verzoek het tijdschema aanpassen. Het tijdschema wordt behoudens de data van de vergadering ter vaststelling van de kandidatenlijst vastgesteld.

Besluitpunt 3:
Ter tafel ligt een fractieprofiel. Er worden diverse aanvullingen gegeven die door het bestuur worden opgenomen in het profiel. Zo is in het voorstel geen indicatie van de tijdsbesteding opgegeven, dat zou wel moeten. Het bestuur zal bij die indicatie aansluiten bij de normtijden zoals gehanteerd door de VNG voor raadsleden in een gemeenteraad van een gemeente met de omvang van Amsterdam.

In het profiel is geen expliciete aandacht voor expertise op het gebied van een steeds belangrijkere rol van het lokale bestuur, namelijk de rol van opdrachtgever in grote projecten, bij outsourcing, en dergelijke. Het bestuur zal trachten te komen tot een treffende omschrijving van dit belang.

De Jonge Socialisten dienen een amendement in om diversiteit in opleidingsniveau op te nemen in het fractieprofiel. Hierover ontstaat een discussie. De aanwezigen onderscheiden het belang dat raadsleden in staat moeten zijn de burger aan te spreken. Opleidingsniveau kan daarin een rol spelen, het hoeft niet.

Het bestuur raadt de JS aan het amendement in een motie om te zetten waarbij de kandidaatstellingscommissie wordt opgeroepen aandacht te schenken aan een diversiteit van opleidingsachtergronden. Het amendement blijft gehandhaafd en wordt verworpen met 27 tegen en 19 voorstemmers. Het geamendeerde profiel wordt vastgesteld.

Besluitpunt 4:
De leden stemmen in met het besluit van het bestuur een kandidaatstellingscommissie in te stellen bestaande uit 7 personen waaronder 3 personen vanuit het bestuur.

Besluitpunt 5:
De leden bekrachtigen het besluit van het bestuur de lijsttrekker via een rechtstreekse ledenraadpleging te laten kiezen.

Besluitpunt 6:
De leden stemmen in met het voorstel de Amsterdamse werkwijze voor de werving en selectie van kandidaat-raadsleden. Ook stellen ze de door het bestuur voorgestelde procedure voor de werving van kandidaat-wethouders vast, om daarmee de recente wijziging van de partijstatuten op een Amsterdamse wijze te interpreteren. Het bestuur zegt verder toe bij de voordracht van de concept-kandidatenlijst een toelichting te geven op de selectie van wethouderskandidaten en hun status ten opzichte van de lijst.

Voorstel afdrachtenregeling
Tijdens het ledencongres van de PvdA zijn nieuwe regelingen aangenomen voor het innen van de afdrachten van PvdA politici en de verspreiding van de gelden onder de afdelingen. De nieuwe regeling wordt door de aanwezigen voor kennisgeving aangenomen.