20 september 2007

Verklaring bestuur PvdA-afdeling over crisis in college Binnenstad

De afgelopen dagen werden beheerst door berichtgeving over het vertrek van VVD-wethouder AnneLize van der Stoel uit het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum. Het bestuur van de afdeling Binnenstad betreurt haar vertrek, maar beschouwt het als onvermijdelijk. Het onderlinge vertrouwen binnen het Dagelijks Bestuur was verdwenen.
De oorzaak van het vertrek van mevrouw van der Stoel ligt volgens ons niet zozeer op inhoudelijk terrein, maar op het terrein van de bestuursstijl. Bij de totstandkoming van de coalitie van GroenLinks, PvdA en VVD in 2006 zijn daarover expliciete afspraken gemaakt.

Toch is dat niet voldoende geweest. Onze indruk is dat mevrouw van der Stoel moeite had met de open bestuursstijl zoals die tussen de coalitiepartners was afgesproken. Als dat leidt tot een vertrouwensbreuk, dan rest niets anders dan uit elkaar te gaan.

Het beeld dat de afgelopen dagen in de pers is ontstaan, doet wat ons betreft dan ook geen recht aan de inspanningen van PvdA en GroenLinks om deze coalitie tot een succes te maken. De inzet van de PvdA-fractie is erop gericht om verder te gaan met de VVD, hoewel er ook een andere coalitie mogelijk is. Het afdelingsbestuur steunt deze inzet van de fractie. Er is een goed Programakkoord gesloten met VVD en GroenLinks, dat een prima basis biedt voor het bestuur van de binnenstad. Wij zijn het als bestuur ook met de fractie eens dat er bereidheid moet zijn om de wensen van de VVD te horen en te bezien of het Programakkoord kan worden geactualiseerd of aangescherpt. Maar, wij vinden als afdelingsbestuur wel dat er niet opnieuw kan worden onderhandeld. Dat zou in onbalans zijn met de oorzaak van de breuk. Overigens hebben wij het volste vertrouwen in de wijze waarop de gesprekken tussen PvdA, GroenLinks en VVD worden gevoerd.

Judith de Groot,
Voorzitter PvdA-afdeling Amsterdam Binnenstad