Van der Vlerk: 'richten op de jongeren.'
Vijf vragen voor Onno van der Vlerk die afgelopen 19 december aan zijn tweede periode als voorzitter van de PvdA Amsterdam begon. Na een uitgebreide rondleiding in Werkplaats BV, een plek waar mensen zonder werk, waaronder arbeidsgehandicapten, via leer/werk trajecten een vak leren zoals lassen en waar Onno van der Vlerk leermeester is, komen we tot de kern van zijn voorzitterschap.
Je begint met een nieuw bestuur aan een nieuwe, voor jou tweede, periode. Wat is het grote verschil met de eerste periode?
Allereerst is het nieuwe bestuur voor de eerste keer in zijn geheel zonder tegenkandidaten gekozen. Maar het grote verschil met toen we in 2002 begonnen is dat we destijds bij het aantreden direct geconfronteerd werden met een groot gat in de begroting. Dat hebben we nu opgelost. Dat is natuurlijk heel anders van start gaan in vergelijking met afgelopen december. Daarnaast is er is nu veel meer eenheid onder de besturen van de 14 Amsterdamse afdelingen, meer vertrouwen in elkaar. Daar hebben we keihard aan gewerkt. Dat wil niet zeggen dat we geen problemen met de enorme doorloop van mensen. Maar dat is Amsterdam. Veel nieuwe jonge mensen… die snel en vaak verhuizen.
Waar wil je met het nieuwe bestuur de komende tijd aan gaan werken?
Voor de toekomst willen we ons meer gaan richten op contact met jongeren. Allereerst door door te gaan met het bezoeken van scholen. Vooral de ROC’s en met name jongeren die richting stemgerechtigde leeftijd gaan of al stemrecht hebben wil ik meer aanspreken. Dat kan bijvoorbeeld samen met raadsleden, bestuursleden, actieve vrijwilligers of wethouders.
Wat wil je op scholen gaan doen? Jongeren activeren om lid te worden?
Nee, dat niet zozeer. Ik wil uitleggen en discussieren over hoe democratie en hoe Nederland werkt. Mensen klagen vaak over de politiek en over politici maar democratie en de politiek is erg belangrijk. En het is belangrijk voor jongeren om te begrijpen dat juist democratie gedragen wordt door vrijwilligers. Dat iedereen, ook zij, daar aan kunnen bijdragen.
Nog andere ideeen?
Meer debat. We trekken bij onze bijeenkomsten altijd een vast groepje mensen aan. Door naar cafe’s gaan willen we met mensen in gesprek komen die normaal niet naar PvdA bijeenkomsten komen, maar wel PvdA stemmen of geïnteresseerd zijn. Daarnaast is het debatteren met andere partijen over hoe we beter kunnen samen werken ook een van onze plannen.
Op welke manier gaat de PvdA Amsterdam zich inzetten voor de Provinciele Staten verkiezingen van 7 maart?
In tegenstelling tot de rest van het land begint onze campagne voor de Provinciale Staten een week eerder. Amsterdam vindt dat twee zaterdagen campagne voeren veel te kort is. Komende zaterdag zullen we daarom al de straat op gaan. Met twee dubbeldekker bussen rijden we door de stad en bezoeken we de verschillende afdelingen. Daarnaast gaan we op 5 en 6 maart én Stemwoensdag bij de knooppunten van het Openbaar Vervoer flyeren om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen. En natuurlijk komen er TV-spotjes op AT 5 en TV Noord Holland en banners op bussen en trams met de kreet: “Met de PvdA kom je er wel!”
Wat betekenen de Provinciale Staten voor jou?
Voor mij staan de verkiezingen voor de Provinciale Staten voor wonen, werk en groen. En een betere coördinatie tussen gemeenten. Bijvoorbeeld over de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. Nu kan het gebeuren dat gemeentes door bedrijven tegen elkaar uitgespeeld worden. De gemeentes bieden tegen elkaar op als het gaat om de laagste kosten voor de vestiging van een bedrijf te bieden. Als ze meer samenwerken en overleggen kunnen we dat voorkomen. Dus wat dat betreft: meer regie in de provincie! Hetzelfde geldt voor jeugdzorg. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat overlast geconcentreerd wordt op een plek. De zorg voor jongeren moet echt beter, met meer controle en sneller optreden!