28 september 2006

Van der Garde leidt PvdA-fractie

AMSTERDAM – De 33-jarige Manon van der Garde is gisteravond gekozen tot voorzitter van de PvdA-fractie in Amsterdam. Bij oppositiepartij VVD werd Eric van der Burg (40) de nummer een.

Van der Garde, in het dagelijks leven voorlichter bij de gemeente Haarlemmermeer, moet proberen de komende vier jaar de twintigkoppige PvdA-fractie in de hand te houden.

De laatste twee jaar was Van der Garde al vicevoorzitter van de fractie onder Lodewijk Asscher, die wethouder van Financien en Economische Zaken wordt. Ze was de enige kandidaat voor het fractievoorzitterschap.

Eric van der Burg, directeur van de verzorgingshuizen Vreugdehof en Het Schouw, werd twee jaar geleden fractievoorzitter bij de VVD toen fractievoorzitter Frits Huffnagel wethouder werd. Lijsttrekker Laetitia Griffith, scheidend wethouder, heeft zich niet gemeld als tegenkandidaat. Volgens Van der Burg was dat al afgesproken voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Met de keuze voor Van der Garde en Van der Burg zijn nu alle fractievoorzitters in de gemeenteraad bekend. Vorige week werd Judith Sargentini (31) bij GroenLinks verkozen boven Maarten van der Meer (37). Bij de SP blijft Remine Alberts (51) de fractie leiden. Van de tweekoppige fracties van D66 en het CDA worden respectievelijk Ivar Manuel (43) en Maurice Limmen (33) fractievoorzitter.

Telegraaf: Van der Garde fractievoorzitter PvdA Amsterdam