24 mei 2010

Vacature afdelingsvoorzitter stadsdeel centrum

Binnen het bestuur zal de functie van Afdelingsvoorzitter vacant worden. Het profiel van de functie staat hieronder vermeldt.

Geïnteresseerden worden verzocht door middel van een motivatiebrief met CV te reageren voor zaterdag 12 juni, en deze te mailen naar [email protected].

Indien er meerdere geschikte kandidaten zijn, zal er in de ledenvergadering van 29 juni een verkiezing van de nieuwe voorzitter plaats vinden.

Functieprofiel: Afdelingsvoorzitter

Doel van de functie:
De voorzitter is belast met de leiding van de afdeling van Amsterdam Centrum. Hij treedt op als vertegenwoordiger, c.q. woordvoerder van het afdelingsbestuur naar buiten toe, en draagt zorg voor de externe contacten. Zorgt voor de leiding van, en een goed verloop van de algemene ledenvergadering en andere afdelingsbijeenkomsten.

Taakinhoud:
Samen met de secretaris is hij verantwoordelijk voor het opstellen van de agenda en de voorbereiding van de vergadering. De voorzitter woont de vergadering van de PvdA-fractie bij en ziet toe op en bewaakt de uitvoering van taken en activiteiten in de afdeling. De voorzitter kan goed omgaan met veel verschillende mensen, en is daarbij attent op de relatie, sterk op de inhoud, en zorgt voor een goede sfeer bij vergaderingen. Jaarlijks stelt de voorsitter in samenspraak met de overige leden van het afdelingsbestuur een jaarplan op waarin de activiteiten van het komende jaar worden beschreven.

Verantwoordelijkheden/bevoegdheden:
De voorzitter vertaalt het landelijk uitgezet PvdA-beleid door naar beleid dat voor de afdeling toepasbaar is. De voorzitter heeft een leidinggevende en coachende taak, en kan de talenten bundelen in de afdeling en het bestuur. De voorzitter zorgt voor structuur en richting in het afdelingsbeleid. Hij/ zij voert daarbij ook werkzaamheden uit, die in verband met het niet regelmatig voorkomen niet in de functieomschrijving zijn beschreven, maar die toch tot de functie behoren.

De voorzitter van een afdelingsbestuur kan bestuursleden ter verantwoording roepen over beslissingen die zij hebben genomen. Deze bevoegdheid vloeit voort uit de verantwoordelijkheid van de voorzitter voor die beslissingen en uit zijn toezichthoudende rol op de bestuurlijke activiteiten. De voorzitter is eindverantwoordelijke van de afdeling.

De voorzitter

  • Heeft aantoonbare bestuurservaring, bij voorkeur binnen een vrijwilligersvereniging;
  • Heeft ervaring met de voorzittersrol in vergaderingen en doelmatig vergaderingen leiden;
  • Is bekend met leidinggeven en hanteren van delegatie, taakverdeling en prioriteitenstelling
  • Heeft ervaring in de omgang met de media;
  • Kan leidinggeven aan een team met verschillende kwaliteiten
  • Kan duidelijk en overtuigend communiceren (intern en extern) en koppelt hierover adequaat terug;
  • Heeft een inspirerende, doortastende, wervende en een samenwerkingsgerichte persoonlijkheid;
  • Kan de belangen van afdeling en vrijwilligers behartigen;
  • Kan goed luisteren naar signalen uit de afdeling en kan daar handen en voeten aan geven.

Speciale gegevens
Tijdsbesteding varieert per periode. Gemiddeld genomen besteedt de voorzitter 6 a 8 uur per week aan zijn functie, al naar gelang invulling en delegatie van taken in het bestuur. In verkiezingstijd zal het aantal benodigde uren meer zijn.