4 oktober 2007

Uit Het Parool: PvdA pleit voor dodehoekbord

UIt Het Parool van 3 oktober:

Een waarschuwingsbord moet fietsers attenderen op het risico van een ongeluk vanwege een dode hoek, heeft de PvdA voorgesteld.

Het bord zou geplaatst moeten worden op kruisingen waar geen fietspaden zijn en fietsers pal naast auto’s rijden. De gedachte is dat fietsers die voor het stoplicht wachten, bij het zien van het bord besluiten achter en niet naast een vrachtwagen te staan. Het bord zou gecombineerd kunnen worden met dodehoekspiegels.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft twijfels over het initiatief. "Aandacht voor het dodehoekprobleem is prima," aldus VVN-medewerker Geert Hendriks. "Maar de vraag is of dit bord zal bijdragen aan een oplossing. Je moet je richten op de chauffeur en de fietser. Daarbij komt dat het probleem zich afspeelt op drukke kruisingen, waar je als verkeersdeelnemer al op allerlei zaken moet letten. Als daar nog een bord bijkomt, is het de vraag of je wel tijd hebt de boodschap op je te laten inwerken." VVN pleit voor aparte fietspaden.

Vorig jaar stierven acht fietsers na een ongeluk. Dit jaar vier. In twee gevallen waren daar afslaande vrachtwagens bij betrokken.

GroenLinks en de PvdA bepleiten vandaag ook meer aandacht voor fietsers op de Marnixstraat tussen Rozengracht en Haarlemmerplein, een van de onveiligste stukken straat van de stad.