13 maart 2009

Tweede Kamerlid Mei Li Vos bij PvdA Netwerkcafé

Voordat ze Tweede Kamerlid werd, was Mei Li Vos een van de oprichters van de AVV, Alternatief voor Vakbond, de vakbond voor freelancers en flexwerkers. Mei Li: “De PvdA is de partij van de arbeid en als je bedenkt dat er ongeveer één miljoen zzp-ers zijn in Nederland, dan is dat een groep mensen die behoorlijk meetelt.” Maar er kan voor die groep nog een boel verbeterd worden. “Politici en bestuurders denken nog teveel in oude structuren van werkgever versus werknemer, maar er is nog een hele andere ontwikkeling gaande. Zowel hoog- als lageropgeleiden zijn kleine ondernemers geworden. Bijvoorbeeld 40% van de bouwvakkers zijn inmiddels zzp-er.” Maar als je als zelfstandige wilt meedingen bij aanbestedingen, vaak door de overheid, dan ben je als kleine ondernemer meestal in het nadeel, omdat het grote opdrachten betreft die je niet in je eentje aankan. “Wat je wel vaker ziet, is dat zzp-ers elkaar onderling opzoeken om een netwerk te vormen en op die manier een opdracht te verwerven.”

Onlangs heeft Mei Li, samen met haar CDA en VVD collega-kamerleden, een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat kleine ondernemers meer mogelijkheden biedt om sterker te staan tegen de grote inkoopmacht van bijvoorbeeld de grote supermarkten, uitgeverijen en mediabedrijven. Ze mogen tot op zekere hoogte onderling afspraken maken, zodat ze minder gemakkelijk door de grote partijen tegen elkaar en tegen grotere ondernemingen worden uitgespeeld.

De vaak starre manier van denken uit zich ook op het gebied van de collectieve voorzieningen. “Die lopen leeg,” zegt Mei Li, “omdat steeds meer mensen zelfstandige worden en zich dan niet collectief kunnen verzekeren. Daar zijn de collectieve pensioenverzekeringen of verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid niet op ingericht.” Ze heeft de SER te adviseren over de juridische mogelijkheden om vrijwillig deel te nemen aan collectieve voorzieningen.

Door een vraag van een van de aanwezigen over de aangekondigde verlaging van de salarissen van de postbodes bij TNT met 15%, kwam het gesprek op de liberalisering van de postmarkt. Het is een keuze uit twee kwaden, vindt Mei Li. De postmarkt is veranderd, er is meer concurrentie gekomen en het aantal poststukken loopt drastisch terug door e-mail en sms-verkeer. Nu zijn de medewerkers de komende drie jaar in ieder geval verzekerd van hun baan. Ook de positie van bezorgers bij andere postbedrijven zijn onlangs verbeterd. “Privatisering is niet per sé een slechte ontwikkeling, zegt Mei Li.” De privatisering van KPN en liberalisatie van de telefonie heeft geleid tot lagere telefoontarieven en innovatie. “Daar komt bij dat Nederland bekend staat om haar betaalbaar en solidair sociaal stelsel. Er wordt nauwlettend gekeken hoe de marktwerking in Nederland uitpakt.”

Houdt de agenda van het Netwerkcafé in de gaten rechts op deze pagina of kijk op onze hyves-pagina.