Door op 10 maart 2014

Toon Geenen: Iedereen moet prettig en voor een eerlijke prijs kunnen wonen

Toon Geenen(24) Is student politicologie, nummer 14 op onze lijst én landelijk voorzitter van de Jonge Socialisten. Hij werd in 2010 als 20-jarige verkozen tot deelraadslid in Amsterdam Zuidoost.


1. Wat maakt Amsterdam voor jou zo bijzonder?

Amsterdam is mijn thuis. Ik ben er geboren en getogen. Toch vind ik Amsterdam nog steeds niet “normaal” maar juist heel bijzonder. Dat komt vooral door de mensen die er wonen; gezellig, het hart op de tong en ontspannen. Ik ken geen plek zoals Amsterdam.
2. Waarom wil je graag voor de PvdA de raad in?

Ik wil in de gemeenteraad omdat ik vind dat niet iedereen nu een gelijke kans krijgt op een goed leven. Het maakt nu nog teveel uit waar je in de stad geboren wordt of wie je ouders zijn voor wat je later verdient. Dat is onacceptabel. Verder vind ik dat iedereen die in Amsterdam wil wonen, in Amsterdam moet kunnen wonen.

3. Wat is voor jouw hét thema tijdens de verkiezingen 2014?

Uiteindelijk toch wonen. De wachtlijsten voor sociaal huurwoningen zijn te lang. Een huis kopen is nog steeds ontzettend duur. De PvdA moet ervoor zorgen dat iedereen, van arm tot rijk, maar juist ook de middengroepen, prettig en voor een eerlijke prijs kunnen wonen. Daarvoor ga ik graag de strijd aan!

4. Waarom moet de PvdA zo groot mogelijk worden?

De PvdA moet zo groot mogelijk worden omdat alleen wij de hele stad kennen, en niet alleen het gedeelte binnen de ring. Natuurlijk, Amsterdam zou zonder de PvdA ook een geweldige stad zijn, maar de bloei die de stad de afgelopen jaren doormaakt is wel mede te danken aan de PvdA. Het is veiliger, het onderwijs is beter en meer mensen worden geholpen met het vinden van een baan dan twintig jaar geleden. Daar mag de PvdA trots op zijn. Maar het werk is nog lang niet af: de discriminatie op de arbeidsmarkt en het gebrek aan woningen bijvoorbeeld. Daar moet de PvdA samen met alle Amsterdammers werk van maken.

5. Op welk resultaat van de PvdA ben je trots?

Ik ben heel trots op de enorme kwaliteitsverbetering van het onderwijs dankzij Lodewijk Asscher. Er zijn nu bijna geen zwakke scholen in Amsterdam. Geweldig toch, dat zoveel kinderen nu beter onderwijs krijgen dan een paar jaar geleden? Ook ben ik trots op Job Cohen en Eberhard van der Laan. Zij hebben van Amsterdam echt een veilige stad gemaakt. Natuurlijk, elke criminele actie is er één te veel, en het gaat nog te vaak mis. Maar gelukkig worden de grootste raddraaiers nu in de gaten gehouden en is het momenteel veliger in Amsterdam dan in de meeste andere grote steden in Nederland en de rest van de wereld.

6. Wat moeten Amsterdammers over jou weten?

Dat ik mij ontzettend vereerd voel me op deze manier in te zetten voor mijn stad. Ik hou echt van Amsterdam en heb mij vanaf mijn jeugd op verschillende manieren mijn steentje bijgedragen aan de stad. Via scouting, vrijwilligerswerk en de stadsdeelraad van Amsterdam Zuidoost, waar ik woon. Als gemeenteraadslid wil ik daarmee doorgaan. De stad is nooit af, maar als we allemaal ons best doen maken we samen een steeds beter Amsterdam!