6 oktober 2007

Toespraak Els Iping over spanning in het dagelijks bestuur

Speech Els Iping
Raadsvergadering, 4 oktober 2007

Voorzitter,
Ik wil hier graag aan de Raad verantwoording afleggen over de gebeurtenissen van de afgelopen weken.

Ongeveer drie weken geleden bereikten de spanningen in het dagelijks bestuur een climax. Een vertrouwensbreuk was het gevolg en mevrouw van der Stoel trad af. Aanleiding was een brief die zonder medeweten van de andere leden van het dagelijks bestuur, namens het dagelijks bestuur naar het College was gestuurd.

Mevrouw Codrington en ik nemen afstand van de uitspraak dat deze vertrouwensbreuk zou zijn veroorzaakt door inhoudelijke meningsverschillen en onenigheid over de uitvoering van het Programakkoord. Het dagelijks bestuur heeft anderhalf jaar intensief samengewerkt met ruimte voor inhoudelijke verschillen en ieders wens tot het leggen van bepaalde accenten. Het resultaat van die samenwerking heeft u onlangs ontvangen: de begroting 2008.

Alle portefeuilles komen in deze begroting volledig tot hun recht. Zo doet het DB voorstellen voor grote investeringen in de openbare ruimte, voor het behoud en herstel van monumenten en voor de invoering van de WMO. De richting die daarmee wordt aangegeven, is gebaseerd op de visie die de verschillende partijen hebben vastgelegd in het Programakkoord. Uitgangspunt is het bewaren van de balans die de Amsterdamse binnenstad zo bijzonder maakt.

Amsterdam, de kleinste wereldstad, zowel druk als intiem. Waar nieuwe initiatieven gedijen, waar de schitterende 17e-eeuwse stad en uiteenlopende culturele functies elkaar versterken, door de unieke menging van wonen, werken en uitgaan. Of zoals B&W het ook verwoordt in de nota Amsterdam Topstad: “De Amsterdamse culturele vrijheid en het kleinschalige karakter van de stad staan internationaal hoog aangeschreven. Samen scheppen ze een klimaat waarin talent en creativiteit bloeien, dat groei mogelijk maakt en waarin mensen zichzelf kunnen zijn” .

Ik bestrijd hier krachtig het onjuiste beeld dat steeds wordt gecreëerd van een tegenstelling die zou bestaan tussen die verschillende belangen. Ondernemers erkennen dat het gemengde karakter van de Amsterdamse binnenstad de aantrekkelijkheid bepaalt en behouden moet blijven. Bewoners wonen bewust in het hart van de stad, ze houden van de drukte en genieten van het fantastische aanbod van voorzieningen. Bij de officiële opening onlangs van het ouderenontmoetingscentrum De Tweede Uitleg citeerde de voorzitter een uitspraak van een van de oudste bewoners: “Hoe ouder je wordt, hoe dichter je bij het Leidseplein moet wonen”.

Het dagelijks bestuur maakt zich al jaren sterk voor de centrumfunctie van de binnenstad. In de evenementennota bijvoorbeeld maakt het db meer evenementen mogelijk èn wordt de overlast gespreid. Van de groei van het aantal hotelkamers in Amsterdam in de afgelopen drie jaar nam Centrum 67% voor haar rekening. En van de ruim 3000 horecagelegenheden in Amsterdam, zitten er zo’n 1500 in de binnenstad. De deelraad heeft de bouw van de Nieuwe de la Mar Theaters mogelijk gemaakt en vanavond zal zij het bestemmingsplan voor de uitbreiding van nog zo’n parel, Artis goedkeuren.

Toch vinden sommige critici dat het stadsdeel er nooit had mogen komen en daarom ook maar weer snel moet worden opgeheven. Vonden die critici dan dat de Wallen er zo fantastisch bij lagen toen het stadsdeel aantrad? Het was het afvoerputje van de stad, de kades zakten de gracht in en criminelen waren de baas. Vijf jaar geleden beet het stadsdeel zich vast in het plan om het Wallengebied te verbeteren. Met grote inzet hebben we stapje voor stapje het tij gekeerd. De grachten zijn opgeknapt en de Wallen zijn autoluw gemaakt naar volle tevredenheid van bewoners en ondernemers.

Anderhalf jaar geleden kwam in stadsdeel Centrum het Wallen-handhavingteam in actie. Een team dat in Nederland als eerste de wet Bibob toepaste op vergunningaanvragers voor prostitutie. Van de eerste resultaten hebben de kranten de laatste weken vol gestaan. We hebben de regie op ons genomen van alle instellingen die werken aan de combinatie van repressie en zorg voor verslaafden. En dat terwijl het stadsdeel niet eens gaat over GGD en politie, DMO. Onze inspanningen werpen hun vruchten af. De overlast van verslaafden is verminderd.

De ontwikkeling van het Blaauwlakenblok, een middeleeuws huizenblok op de Wallen zat al 30 jaar vast. Bewoners, stedelijke wethouder en de corporatie stonden lijnrecht tegenover elkaar. Het dagelijks bestuur heeft het overleg vlot getrokken en samen met bewoners en de corporatie een plan gemaakt dat haalbaar was. Dames en heren, ga eens kijken op de Wallen. De tweede fase is inmiddels afgerond, de condomerie is terug op haar oude plek en een schitterend stukje stad is hersteld. De derde fase zal waarschijnlijk in 2010 klaar zijn.

Ook de ontwikkeling van het Haarlemmerplein stagneerde al decennia. Zeven wethouders hebben zich ermee bezig gehouden minstens 10 plannen zijn gesneuveld. Nu wordt er gebouwd.
Onze ontmoetingsruimtes voor ouderen worden als voorbeeld voor andere gemeentes gebruikt.
Het stadsdeel heeft niet alleen het enorme achterstallig onderhoud van de openbare ruimte voor een groot deel ingelopen, maar ook dat van de scholen, en ook nog eens vijf scholen uitgebreid met extra etages of gebouwen.
Zowel objectieve cijfers als opinie-onderzoek tonen aan dat de de binnenstad stukken schoner is geworden. Natuurlijk, we zijn er inmiddels al aan gewend, maar weet u nog hoe vies het was?

We hebben veel bereikt, maar we moeten het onszelf wel blijven vertellen. De VVD is niet van ondernemers en ik ben niet van de bewoners. Alle partijen in de Raad zijn van bewoners, ondernemers en bezoekers. En alle partijen wegen hun belangen voortdurend af. We hebben de taak te zorgen dat onze binnenstad niet te dorps, niet te kil, niet te toeristisch, niet te elitair en niet te plat wordt. En dat alles vol optimise en vol vertrouwen. Met als doel dat het centrum de vitale en intieme wereldstad kan blijven, kan blijven groeien, kan blijven veranderen en nieuwe uitdagingen kan blijven aangaan.

Ik ben blij dat we het Programakkoord kunnen blijven uitvoeren in de coalitie met PvdA, GroenLinks en VVD. Het terugtreden van een wethouder roept altijd bij alle partijen emoties op. Maar daarna toch samen verdergaan, vereist flexibiliteit, vergevingsgezindheid en een blik op de toekomst. En dat hebben de drie partijen de afgelopen twee weken getoond. Mevrouw Codrington en ik willen ze daarvoor bedanken.

Wij zijn vol vertrouwen over de toekomst. Met de drie partijen en met u. De Raad.