5 juli 2007

'Tijd voor een solidariteitsoffensief.'

Voorzitter,

Als ik op mijn nieuwe bakfiets met twee kinderen door de stad fiets, dan ben ik niet alleen trots op die kinderen, maar ook op deze stad, deze geweldige metropool met een echte Amsterdamse cultuur. Een cultuur van tolerantie en een progressieve en sociale toon. Het is belangrijk om die Amsterdamse solidariteit te behouden.
We bereiden ons vandaag met de voorjaarsnota voor op de begroting van 2008. De PvdA wil daarbij inzetten op een offensief om het verlies van solidariteit tegen te gaan. En waar leggen we dan onze prioriteiten? Wat is de urgentie voor volgend jaar? De PvdA kijkt naar Zorg, Veiligheid en Werk.

Amsterdam is de enige wereldstad van Nederland. Het is via water, land en lucht een van de allerbelangrijkste toegangspoorten van Europa. Daar zijn we trots op en we moeten er voor zorgen dat Amsterdam die positie behoudt. Daar zijn verschillende kwaliteiten voor nodig.
Deze kwaliteiten van een wereldstad sluiten nauw aan bij de traditionele doelen van de sociaal democratie. Het bieden van kansen is niets anders dan sociale emancipatie, iets waar de sociaal democratie al meer dan eeuw voor vecht. Gastvrijheid en tolerantie zorgen voor het tegengaan van uitsluiting.

Om te werken aan sociale emancipatie en uitsluiting tegen te gaan is het noodzakelijk dat alle Amsterdammers de kansen nemen die hun worden geboden. Maar ook: dat de overheid sneller reageert op signalen en optreedt voordat het misgaat als het bijvoorbeeld gaat om vereenzaming en vervuiling van mensen, maar ook om gezinnen met problemen.

Ja, lekker ouderwets dus: Solidariteit.
We kennen de voorbeelden waar het verlies van solidariteit op de loer ligt allemaal. Het zijn er genoeg om met m’n bakfiets de hele stad door te fietsen. Ik noem er hier een paar:
1. De snackbar in de Baarsjes waar 36 keer stenen door de ruiten zijn gegaan
2. 713 kinderen op een wachtlijst in de regio Amsterdam
3. Inmiddels 11 voedselbanken in de stad waar 10.000 mensen gebruik van maken.
4. Een cabaretier die bedreigd wordt
5. Jongeren die nog steeds werkloos thuis zitten

En nu er achter de voordeur wordt gekeken, zijn er voorbeelden waarvan bij mij de rillingen over mijn rug lopen. Het is daarom tijd voor een solidariteitsoffensief in de komende jaren.

In een enquête die AT5 onlangs heeft gehouden, bleek dat Amsterdammers tevreden zijn met het beleid van veiligheid en economie in de stad, dat is mooi en dat is een pluim voor dit college. Dat moet zelfs meneer Van der Burg uitermate tevreden stemmen. Juist een rood-groen college zorgt er voor dat belangrijke thema’s als veiligheid en economie ook bij de inwoners aanslaan. En de veiligheid is nodig om mensen zich prettig te laten voelen om zich te ontplooien, een voedingsbodem voor de emancipatie van de Amsterdammers.
Die goede economie zorgt ook veel werkgelegenheid en dat is mij als sociaal-democraat uit het hart gegrepen: banen, daar doen we het voor!

Wat minder werd beoordeeld door die Amsterdammers was het armoedebeleid. En een solidariteitsoffensief betekent ook: keihard werken om mensen uit die armoede te krijgen. Dat is een kwestie van aanpakken, uitvoeren en doen. In Amsterdam doet iedereen mee. Een goede economie moet juist ook zorgen voor banen voor mensen aan de onderkant van de samenleving. We moeten ook realistisch zijn. We gaan in de stad niet over de hoogte van de uitkeringen, maar we kunnen wel zorgen dat iedereen die recht heeft op iets extra’s zoals bijzondere bijstand die extra’s ook krijgt. De hulp en het armoedegeld moet daar heen waar het het hardst nodig is om die Amsterdammers een betere toekomst te bieden. Dat is voor hen goed en goed voor de Amsterdamse samenleving.

Voorzitter, dit betekent dat als ik door Amsterdam heen fiets op mijn bakfiets, ik een mooie stad zie, maar ook een stad zie die snel een solidariteitsoffensief nodig heeft. Een solidariteitsoffensief dat betekent wat ons betreft dat iedereen meedoet in de stad en dat we samen werken aan sociale emancipatie en het tegengaan van uitsluiting. In de voorjaarsnota en straks de begroting 2008 moet wat de PvdA betreft meer prioriteit naar zorg, veiligheid en werk. Als de voorzitter het toestaat zal Michiel Mulder daar zo meer over zeggen. Ik stip het kort aan:

1. Zorg gaat tot achter de voordeur. Zo zorgen we dat kinderen veilig opgroeien en hun kansen op sociale emancipatie kunnen pakken.
2. Veiligheid is een absolute voorwaarde voor een solidaire stad. We moeten ook daar vooral doen: uitbreiding van de vliegende brigades niet alleen om overlast tegen te gaan, maar ook omdat wij mensen niet aan hun lot mogen overlaten. Solidariteit moet in Amsterdam ver reiken. En extra beveiliging voor ondernemers.
3. Wij vragen het college in te zetten om de mismatch op de arbeidsmarkt op te pakken. Nu de jeugdwerkloosheid in West eindelijk een daling laat zien, moeten we doorzetten.
In de bouw is er een groot tekort aan personeel. Op dit moment wordt het meeste personeel van buiten de stad aangetrokken. Dat is vreemd want we hebben nog steeds een groep jongeren die zo aan het werk zou kunnen in de bouw via een leerwerkplek en desondanks nu nog thuiszit.
Ook het personeel in de zorg bestaat voor het grootste deel uit mensen van buiten Amsterdam. Dat brengt reistijd en file met zich mee en zorgt er bovendien voor dat het moeilijker wordt om voldoende gekwalificeerd personeel in de zorg te behouden als er krapte ontstaat op de arbeidsmarkt. Wij willen dat de gemeente in overleg met middelbare scholen, ROC’s, HBO’s en de gezondheidszorg Amsterdam extra inspanning gaat leveren om Amsterdamse jongeren te motiveren voor een baan in de zorg.
Tenslotte is de ICT-sector bezig met een nieuwe hausse en dreigt er in de sector een grote schaarste aan personeel. Dat brengt echter ook kansen met zich mee voor jongeren die op dit moment werkloos thuis zitten. Wij willen dat er in deze drie sectoren door het college een arbeidsmarkactieplan wordt opgesteld in samenspraak met de betrokken partijen. Onze jonge Amsterdammers aan het werk helpen is op de lange termijn de beste garantie tegen armoede en voor emancipatie.
(beleidsmotie)

De titel van het coalitieakkoord is ‘Mensen maken Amsterdam’. Dan moeten we er ook voor zorgen dat die mensen samen een progressief en solidair Amsterdam vormen waar we met z’n allen graag door heen fietsen. Dat kan alleen als we daar de hoogste prioriteit leggen. Een solidariteitsoffensief dus om te zorgen dat we blijven werken aan een sociaal Amsterdam, een stad voor alle Amsterdammers.