Telegraaf: ’Amsterdam moet gamecity worden’
PvdA-voorman Asscher wil economische vernieuwing
Een kwart miljard euro. Dat bedrag moet de Amsterdamse regio minstens investeren om weer een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven te worden. Terug in de topvijf is de ambitie van PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher.
“Europa heeft 72 miljard klaarliggen voor economische vernieuwing, daar moeten we een flinke hap van binnenhalen. Bovendien moet Amsterdam profiteren van een nationaal fonds met aardgasbaten.”
Zijn toekomstplannen voor de economie van Amsterdam presenteert de 31-jarige lijsttrekker vanochtend in een ontbijtdebat met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, universiteiten en overheid. Alles moet wat hem betreft worden ingezet op het binnenhalen van hoogwaardige kenniswerkers.
“Ja, dat is een heel ambitieus plan, maar dat is ook nodig, want anders missen we de boot. De economie verandert razendsnel. En tot nu toe heb ik maar weinig ambitie en urgentie gezien bij de opeenvolgende wethouders economische zaken. Nee, dat zeg ik niet om flauw te doen tegen de VVD, maar drie wethouders in vier jaar heeft natuurlijk niet echt geholpen. Misschien is het verstandig economische zaken los te koppelen van financien, waar het toch een beetje een ondergesneeuwd kindje is.”
Creatief
Zelf loopt Asscher na een lange reeks gesprekken met directeuren van Amsterdamse werkgevers als Ahold, KLM en Cisco Systems over van de ideeen: “We moeten een gamecity worden. Wist je dat we de grootste bedrijven in die snelgroeiende markt hier hebben? Dat is de sector waarin meer geld verdiend wordt dan in Hollywood. Creatieve mensen zijn daarvoor nodig met een goede opleiding. Daar kunnen we voor zorgen.”
Ander plan: “In transport en logistiek zijn we nu heel goed, maar de tijd van alleen maar met containers slepen is voorbij. Richt een Trade Academy op waar mensen zich vergaand kunnen specialiseren. Zo voeg je waarde toe.” Buitenlandse werknemers moeten zich thuis voelen: “Dat kan door Engels in te voeren als tweede taal aan het loket, bedrijven te helpen met de lastige visumprocedures en bemiddelen bij het vinden van huisvesting en scholen.”
Investeren
Kortom: Asscher wil investeren in duurzame energie, nieuwe media, design, cultuur en ict. “Ondernemerschap en handel moeten gestimuleerd worden en starters verdienen steun. Dan gaat het niet om iedereen, want sommige mensen moet je adviseren iets anders te gaan doen.”
Binnen honderd dagen moet een nieuw college met concrete plannen komen, belooft hij. Het gaat de jurist dan om de hele regio. “Een Chinees ziet het verschil niet met Diemen. En een bedrijf dat naar Almere komt, is ook goed voor onze economie.”
Amsterdam moet volgens Asscher keihard werken aan het aantrekkelijker maken van de stad. “Dat kan door Schiphol slimmer uit te breiden in samenwerking met Lelystad, door het openbaar vervoer te verbeteren, door toplocaties als de Zuidas aan te bieden, meer woningen te bouwen, dus ook te bouwen in midden- en topsegment, en meer aanbod van evenementen en festivals.”
Dat D66 al veel langer hamert op het belang van de creatieve sector, erkent Asscher sportief. “Ere wie ere toekomt. Maar zij versmallen de focus op de kenniseconomie in verband met woningbouw en zo. Wij hebben het complete verhaal ontwikkeld in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Gewoon gevraagd: wat kunnen we voor u doen?”
Fouilleren
Leefbaarheid en veiligheid spelen ook een belangrijke rol om bedrijven te lokken. “Het gaat om de stabiliteit in de stad, zeg maar de missie van Cohen en Aboutaleb.” De laatste, nummer twee op de PvdA-lijst, uitte felle kritiek op het VVD-plan overal in de stad preventief fouilleren mogelijk te maken en noemde het punt zelfs ’niet-onderhandelbaar’.
Nadat een handvol stadsdeelvoorzitters – ook PvdA – liet weten graag te experimenteren met het instrument, kijkt Asscher er genuanceerder tegenaan: “Daar moeten we goed naar luisteren. En als het zover is, wijzen wij in de gemeenteraad die gebieden aan waar dat nodig is. Ook West is daarbij niet uitgesloten als daar sprake is van wapengekletter. Dus niet een algemene maatregel zoals de VVD wil, ik hecht aan het per geval beoordelen door de raad.”