17 juni 2007

"TBS voor straattuig"

Voor hardnekkig straattuig moet naast gewone straffen ook een tbs-achtige maatregel ingevoerd worden, die pas eindigt als de jonge crimineel een vak heeft geleerd en is heropgevoed tot fatsoenlijk burger.

Dat pleidooi hield stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart gisteren voor de Tweede Kamer.
Marcouch (PvdA) heeft als baas in een van de moeilijkste probleemwijken van Amsterdam zijn buik vol van de jongeren die hij ziet als ’tuig’ dat buurten onveilig maakt, goedwillende burgers intimideert en niks wil. Volgens hem is ‘hangjongere’ de verkeerde term voor dergelijke criminelen. De term suggereert dat zij zich vervelen en dat het probleem opgelost kan worden door "nog meer welzijnswerk en verwennerij. Tegen die jongeren is nooit gewoon ‘je bent tuig en je deugt niet’ gezegd."

Volgens de voormalige politieman is een keiharde aanpak nodig, omdat de ouders in die gevallen het niet meer aankunnen. "Ik pleit voor een tbs-achtige maatregel naast de gewone straf van de rechter. Een van het type: we weten wanneer die ingaat, maar niet wanneer die eindigt. Dat betekent opsluiten in een gesloten inrichting waar ze een vak leren en waar ze worden geresocialiseerd. Pas als ze klaar zijn en zichzelf kunnen redden in de samenleving laten we ze weer gaan."

Tweede Kamerlid Staf Depla (PvdA) is enthousiast over het pleidooi van zijn Amsterdamse partijgenoot. "Het is hard, maar sociaal. Onderwijs is het beste dat je die jongeren kunt geven, maar dat kan kennelijk niet op een gewone school. Daar zijn internaten voor nodig."