20 november 2006

Stem op CDA is stem voor hoge huren

De verkiezingstournee van het CDA verliep dit weekend minder vlot dan gepland. Het geweten van Jan Peter dook als stoorzender op in diverse plaatsen in het land. In Eindhoven, Tilburg, Breda, Utrecht en Amsterdam werden publiek en CDA prominenten getracteerd op bijgaande flyer. Daarin spreekt het geweten van Jan Peter over het kwalijke huurbeleid van het CDA. Dat treft de drie miljoen huishoudens met een huurwoning.

Vlak voor de verkiezingen drukten CDA, VVD en LPF nog snel een nieuwe huurwet door de Tweede Kamer. Ze durfden dit onderwerp niet aan de kiezer voor te leggen. Maar het is niet gelukt om de wet in recordtempo door de Eerste Kamer te jagen. Daarmee bepaalt de verkiezingsuitslag of het wetsvoorstel controversieel wordt verklaard, of nog snel ingevoerd wordt per 1 januari.

Een stem op het CDA is een stem voor hoge huren, dat is een feit. De kiezers hebben recht om dat te weten.

Het huurbeleid is zo ingewikkeld gemaakt dat een normale discussie moeilijk is. Al snel verhullen rookwolken de feiten. CDA-ers strooien met zand en beschuldigen de tegenstanders van doemscenario’s. Dat is in hun belang, want de feiten spreken tegen het CDA;

Een aantal feiten:

  • Als het aan het CDA ligt gaan vrijwel alle huren de komende jaren fors omhoog ( tot 4% boven inflatie in 2009. Gevolg: in juli 2009 betaalt de gemiddelde huurder in Nederland € 45 per maand meer aan huur. Dat is € 540 per jaar!)
  • Op de huurtoeslag is sterk bezuinigd
    (de ontvanger van huurtoeslag is er gemiddeld € 19 per maand op achteruit gegaan dankzij CDA en VVD. Dit is een van de meest kwestbare groepen in de maatschappij).
  • Veel nieuwe huurders gaan sterk verhoogde huren betalen
    ( direct omdat voor alle woningen het systeem voor de maximale huur wordt aangepast. De WOZ waarde bepaalt dan 20 tot 50% van de maximale huurprijs. Verder op korte termijn (2008 of 2010) door vrijgeven van een kwart van de huren.)
  • De huurbescherming wordt sterk uitgehold
    (het systeem wordt absurd ingewikkeld met vier verschillende regimes, diverse soorten overgangsrecht en regionaal verschillende tabellen. Zonder studie is het straks nauwelijks meer mogelijk te bepalen welk recht en welke regels gelden).
  • De scheiding tussen arme en rijke wijken wordt versterkt
    (de WOZ waarde bepaalt 20 tot 50% van de huurprijs en bovendien welk huurecht geldt).
  • Voor een kwart van alle huurwoningen bestaat straks geen recht meer op huurtoeslag. (wie die toeslag op 31 december niet ontvangt komt er niet meer voor in aanmerking in deze woningen. Wie dan door verlies van baan, partner of door ziekte in inkomen achteruit gaat loopt sterk het risico ook te moeten verhuizen. Het CDA stemde tegen een amendement om deze mensen alsnog recht op huurtoeslag te geven.)

    Namens heel veel verontruste huurders in Nederland

    Het geweten van Jan Peter