19 november 2007

Stadseel Noord komt terug op eerder ingezette koers woonschepen Buiten-IJ

De problematiek rond de woonboten in het Buiten−IJ speelt al een aantal jaren. Nadat eerdere besprekingen met betrokkenen waren vastgelopen heeft de PvdA vorig jaar aan wethouder Diepenveen om in een notitie de bevoegdheden van alle betrokken overheidsorganen op een rij te zetten. Een goede zet, want stadsdeel Noord blijkt zichzelf een veel belangrijker positie te hebben toegedicht dan zij feitelijk had. Dit inzicht heeft geleid tot een aanzienlijke bijstelling van het beleid.

Deze voorgenomen beleidswijziging van het stadsdeelbestuur ten aanzien van de Woonschepen in het Buiten-IJ (Schellingwoude) is op 14 november in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling besproken. In de notitie wordt voorgesteld om vergunningen te gaan verlenen aan schepen die tijdens een telling van Rijkswaterstaat in 2002 in het gebied aanwezig waren. Daarnaast geeft de wethouder aan dat haast wordt gemaakt met het mogelijk maken van het inschrijven bij de burgerlijke stand, een kwestie waarvoor het Stadsdeel eerder door de Ombudsman op de vingers was getikt.

Het siert de wethouder dat hij ruiterlijk toegeeft er met de eerder ingezette koers flink naast te hebben gezeten. Hij erkent daarmee ook de emotionele druk die betrokkenen gedurende de afgelopen periode hebben ervaren. Tijdens de vergadering spraken vertegenwoordigers van de bootbewoners en de Dorpsraad Schellingwoude zich positief uit over het resultaat. Een aantal uitwerkingskwesties moet nog worden uitgewerkt, ook daarover werd met vertrouwen gesproken.

De PvdA is verheugd dat hiermee een kwestie die het dorp Schellingwoude in zijn greep hield tot een goede oplossing is gekomen. Deze uitkomst kan bijdragen aan versterking van vertrouwen in de politiek. Goed bestuur luistert naar betrokken burgers en erkent de deskundigheid die zij bezitten. Afwegingen van het bestuur kunnen afwijken van de wensen van direct belanghebbende burgers: het individuele belang moet soms wijken voor het algemeen belang. Dat is niet erg als maar helder en goed inzichtelijk wordt gemaakt wat de afwegingen zijn.