27 november 2006

Sportdeelname moet worden bevorderd

Werving sportvrijwilligers noodzakelijk
Zowel in het bestuursakkoord van de centrale stad als die van Amsterdam Zuidoost is er een hoofdstuk gewijd aan de sport. De centrale stad legt de volgende accenten:
1. Het beleid voor sport en recreatie richt zich op het scheppen van voorwaarden om, binnen of buiten verenigingsverband, te kunnen sporten en recreëren.
2. En om de bevolking van Amsterdam, en vooral de jeugd, mogelijkheden te bieden voor een zinvolle vrije tijdsbesteding.
3. Sportdeelname en lid zijn van een vereniging moet voor alle Amsterdamse jongeren mogelijk blijven. Daarom wordt er financiële ondersteuning geboden via het jeugdsportfonds.

Het hoofdstuk Sport uit het bestuursakkoord van Amsterdam Zuidoost (Investeren in kansen) blijkt naadloos aan te sluiten op dat van de centrale stad.
• Sport levert een bijdrage leveren aan de integratie en participatie en biedt bovendien de mogelijkheid om teamgeest en discipline te kweken. Daarnaast is sporten gezond en een leuke vorm van recreatie.
• De sportparticipatie in Zuidoost kan en moet duurzaam hoger, aangezien, niet in de laatste plaats, Zuidoost bulkt van het (top)talent.
• Meer inwoners moeten in staat worden gesteld om in teamverband of individueel aan lichaamsbeweging te doen.
• Met de voltooiing van het nieuwe Bijlmer Sportcentrum, het SAC in Driemond en het Bijlmer Sportpark beschikt Zuidoost (voorlopig) over voldoende en hoogwaardige accommodaties.
• Wij zullen een verdergaand gebruik van bestaande accommodaties als gymlokalen van scholen stimuleren.

Voornemens
1. De sportdeelname en lichaamsbeweging van jongeren vergroten, in het bijzonder meisjes en ouderen, tot minimaal het stedelijk gemiddelde. In dit verband het sportbuurtwerk en de breedtesport versterken.
2. De lokale sportverenigingen stimuleren bij het binnenhalen en behouden van bestuurders, kaderleden en vrijwilligers.
3. Voldoende middelen van de centrale stad verwerven voor minstens één BOS -project per jaar. (BOS=buurt/onderwijs/school).

Met deze voorstellen wil ik met name invulling geven aan punt 2 van de voornemens vermeldt in het bestuursakkoord. Dit om in eerste instantie het nijpend tekort aan kader bij de lokale sportorganisaties zodanig weg te werken opdat bevolking van Zuidoost optimaal kan participeren in de goede voornemens van zowel ons bestuur als het bestuur van de centrale stad. Hiervoor is het nodig op kort termijn actie te ondernemen.

De eerste actie betreft het werven van kader op verschillende terreinen en niveaus. Ten eerste kan het dagelijks bestuur verenigingen ondersteunen door hen een podium te bieden waar zij zichzelf aan het publiek kunnen presenteren met de bedoeling om kaders te werven. (denk aan een grote tent op het kwakoe – festival). Ten tweede dient deze wervingscampagne publicitaire ondersteuning te genieten door publicaties in de media en op alle webpagina’s van de gemeente en de verenigingen. Vervolgens zullen de kaderleden in de gelegenheid moeten worden gesteld om zich te scholen op de verschillende terreinen.

Voor de coördinatie van dit project kunnen de afdelingen sport, onderwijs en communicatie een bijdrage leveren t.a.v.:
1. het periodiek opzetten van een wervingscampagne op radio, tv en lokale media;
2. het stimuleren van verenigingen voor deelname aan dit project;
3. het interesseren van sportbonden, de HES en het ROC om meer aandacht te schenken aan de sportinfrastructuur in Amsterdam Zuidoost (cursussen);
4. het financieren van de het project;
5. het creëren van stageplaatsen voor studenten bij de sportverenigingen en mogelijk nieuwe banen voor afgestudeerde sportleiders;
6. het organiseren van sporttoernooien tussen basisscholen/ studenten in het voortgezetonderwijs;
7. Het stimuleren dat uitkeringsgerechtigden die affiniteit hebben met de sport zich via DWI beschikbaar stellen t.b.v. sportverenigingen.
8. Het organiseren van een sportmonitor waardoor vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Amsterdam Zuidoost, november 2006
Henk Boldewijn