1 mei 2007

'Solidariteit gaat niet vanzelf.'

  • ‘Ontwaakt, verworpenen der aarde!’ Dat zong ik op deze zonnige middag in verzorgingstehuis De Klinker in Oud-West. Samen met stadsdeelvoorzitter Hans Weevers, raadslid Ditte Hofmeester, afdelingsvoorzitter Arco Leusink en de voorzitter van de seniorenraad. Wie had gedacht dat PvdA’ers niet kunnen zingen komt bedrogen uit. Ik kende de tekst gelukkig uit mijn hoofd.

    Vandaag vertelt SP’er Laurens Ivens in Het Parool dat ze niks doen met 1 mei, de dag van de arbeid. Geen mensen bezoeken, geen rozen uitdelen: niks. Gelukkig waren wij wel met een blik PvdA’ers de stad in getrokken, veel naar verzorgingshuizen dan wel andere ontmoetingsplekken voor ouderen, of gewoon rozen uitdelen op straat.

    Zijn dat soort oude tradities en gebruiken nog wel van deze tijd? Ik denk het wel. Al was het alleen maar omdat iedereen blij wordt van een rode roos en een vriendelijke woord. Maar ook omdat de idealen van solidariteit die toch de achtergrond vormen van de dag van de arbeid nog onverminderd van belang zijn. En telkens opnieuw bevochten moeten worden, zowel op de straathoek als aan de salontafel.

    Want solidariteit, tussen werkenden en niet-werkenden, maar ook tussen jong en oud, en tussen mensen van verschillende culturen, gaat niet vanzelf. En daar mag je best eens een dagje bij stil staan. En een klein gebaar zegt soms meer dan duizend mooie woorden en een rode roos meer dan een lange toespraak of een lang verhaal op een website. Dus houd ik het maar kort.

  • Klik hier voor meer foto’s
  • Klik hier om te zien wie waar was op 1 mei
  • Klik hier voor de toespraak van hetti Willemse in het Dreeshuis