Slotervaart spreekt
De aftrap van de tweede expeditiedag in stadsdeel Slotervaart werd verricht door staatssecretaris Jet Bussemaker. Haar verhaal startte met het belang van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO biedt stadsdelen de mogelijkheid om meer contacten tussen buurtbewoners te stimuleren en de leefbaarheid en het welzijn in de buurt te bevorderen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan mantelzorg en het goed ondersteunen van ouderen.
De staatssecretaris ging ook in op de belangrijke rol die sport speelt bij het samenbrengen van mensen. Vooral sport die toegankelijk is voor grote groepen bewoners moet in wijken als Slotervaart worden gestimuleerd. Door een focus op kleinschalige sportvoorzieningen, zoals sportkooien en door sport te combineren met sport en buitenschoolse opvang, kan de bereikbaarheid van de sportfaciliteiten verbeteren.
Onderwijs & Jeugd
Charlotte Riem Vis zette kort uiteen wat er gaat gebeuren op het gebied van onderwijs en jeugd. Zo is de pilot ‘acht tot acht arrangementen’ van start gegaan, waarbij coaches jongeren helpen bij school, huiswerk, sport, vrijetijdsbesteding en werk. Ook onderhouden de coaches intensief contact met politie, justitie, de school, de werkgever en het gezin.
Tijdens de discussie waren kwaliteit en de toegankelijkheid van het onderwijs voor de aanwezige buurbewoners de voornaamste zorgpunten. Zo was er het verhaal van een Marokkaanse vader die in de zoektocht naar een goede school voor zijn zoontje had gemerkt dat hij pas na lang aandringen een afspraak kon maken op een school. Een vriendin met een Nederlandse naam had aanmerkelijk minder moeite met het maken van een afspraak. Raadsleden uit Slotervaart zegden toe samen met de vader deze school te bezoeken en de gang van zaken verder uit te zoeken.
Stedelijke vernieuwing
Het Thema stedelijke vernieuwing werd ingeleid door Ineke Ketelaar, wethouder volkshuisvesting in Slotervaart. Het eind van de problemen in de westelijke tuinsteden is nog niet in zicht. Dat komt ondermeer doordat Slotervaart jarenlang (grote) gezinnen met sociaal-economische achterstand allemaal bij elkaar heeft gehuisvest. Toch zijn de resultaten van de stedelijke vernieuwing steeds beter zichtbaar op meerdere plekken in de wijk. Ineke Ketelaar en Staf Depla benadrukten wel dat je sociale problemen niet alleen oplost met het bouwen van mooie huizen.
Een opmerkzame buurtbewoner merkte op dat het behoud van buurtbewoners voor de wijk de behoefte aan goede sociale voorzieningen voor jong en oud alleen maar zal doen toenemen. Ketelaar en de overige PvdA-politici in de zaal beaamden dit. Het August Allebéplein wordt straks met het nieuwe winkel- en voorzieningencentrum hét kloppende hart van de wijk. Het winkelcentrum wordt vernieuwd en uitgebreid en in het nieuwe welzijnsverzamelgebouw zullen medische en sociale voorzieningen een plek vinden.
Veiligheid
Job Cohen was de spreker over veiligheid in de stad. Hij legde kort uit dat een goede aanpak zowel hard als zacht is. Je richt je op het begeleiden van jongens naar een goede opleiding en een goede baan, maar je bent hard voor degenen die ondanks alles toch overlast en criminaliteit veroorzaken.
Vanuit het publiek werd benadrukt dat de rol van ouders en onderwijs niet moet worden onderschat. Dit werd beaamd door Job Cohen. Als het nodig is moeten we ook achter de voordeur van gezinnen ingrijpen. Vanuit het publiek werd opgemerkt dat er dan wel eens een beerput aan problemen zou kunnen opengaan. Maar als die beerput er is, dan moet deze, volgens Job Cohen, ook worden opengetrokken om de problemen te kunnen oplossen.
Afsluiting
De drie discussies werden samengevat door Ahmed Marcouch. Hij schetste de rode draad door de dag heen. Over welke problemen het ook gaat het is ontzettend belangrijk dat door de gemeente, het stadsdeel en de bewoners samen wordt gezocht naar praktische oplossingen voor praktische problemen. De ene keer resulteert dat in een sportkooi waar de buurt kan sporten, de andere keer is dat een discussie over de inrichting van mantelzorg of het plaatsen van camera’s.
Voor het leefbaar houden van de buurt is het belangrijk dat er kansen worden geboden, maar dat er ook voor wordt gezorgd dat die kansen worden gegrepen. Een harde aanpak om overlast te voorkomen en tegelijkertijd proberen in te grijpen voordat er sprake is van overlast.
De dag werd tenslotte feestelijk beëindigd door Lilianne Ploumen die aangaf dat het ontzettend belangrijk is dat de PvdA meer van zulke evenementen organiseert, de buurt ingaat en op alle niveaus, luistert naar de problemen van bewoners en met ze discussieert over oplossingen. Zo wordt de PvdA de partij die midden in de samenleving staat.
De volgende dag zal plaatsvinden in Amsterdam Noord op 16 mei .
Hieronder het Parool en Trouw over de Slotervaartdag