26 november 2007

Slimme migrant sneller geholpen

AMSTERDAM – Buitenlandse kenniswerkers kunnen vanaf volgend jaar in Amsterdam binnen een dag een verblijfsvergunning krijgen. De stad wil hiermee tegemoetkomen aan de klachten van bedrijven over trage procedures.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie (belast met vreemdelingenzaken) opent daartoe in april een expatcentrum op de Zuidas.

Dat heeft zij afgesproken met wethouder Lodewijk Asscher van Economische Zaken. Hoogopgeleide buitenlanders, de zogenoemde kennismigranten, kunnen in dit centrum binnen een dag een verblijfsvergunning krijgen en zich direct inschrijven in de registers van de stad.

Het betreft een proef, waaraan ook Amstelveen meedoet. Als de proef succesvol is, zal Eindhoven zich als volgende stad aansluiten.

Veel buitenlandse bedrijven klagen over de trage procedures in Nederland. Deze klachten kwam vorige week ook aan de orde tijdens de handelsmissie van Amsterdam in China.

Technologiebedrijf Huawei, met tweehonderd man gevestigd in Zuidoost, pleitte bij het gemeentebestuur voor een snellere procedure als het werknemers naar Nederland wil halen. Mindray, producent van medische apparatuur, heeft soortgelijke klachten.

"Dit expatcentrum zal grote impact hebben voor bedrijven als Huawei en Mindray," zegt Asscher, die zelf ook in China was.

De komende maanden zullen de gemeente en immigratiedienst IND hun procedures op elkaar afstemmen.

De opening van het expatcentrum zal de procedure versnellen, maar verandert niets aan de regels. Kennismigranten moeten minstens 46.541 euro bruto per jaar verdienen om voor een vergunning in aanmerking te komen. Voor migranten jonger dan dertig jaar geldt een inkomenseis van 34.130 euro per jaar.

Deze eis kan een obstakel vormen, aangezien veel migranten niet zoveel verdienen. "Maar dat is landelijk beleid," zegt Asscher.’