8 september 2009

Sint kan eigen intocht niet betalen

MADRID – Sinterklaas heeft zo’n last van de kredietcrisis dat er geen geld is om de intocht in Amsterdam, 15 november aanstaande, te financieren.

"Dat is zorgelijk", zegt het Amsterdamse raadslid Daniel Sajet (PvdA). "De goede man wil namelijk over enkele weken al inschepen naar Amsterdam." Sajet maakt zich er sterk voor dat de intocht gewoon kan doorgaan. Voor de jaarlijkse intocht in de hoofdstad is een bedrag nodig van 300.000 euro. De helft van dat bedrag betreft giften in natura. Die staan niet onder druk. Maar de rest van het bedrag wordt door sponsors bij elkaar gebracht. En die laten het dit jaar afweten.

De belangrijkste particuliere sponsor, die jaarlijks een bedrag van 33.000 euro doneerde, heeft zich teruggetrokken. Daarnaast hebben veel kleinere geldschieters die normaal goed waren voor eenzelfde bedrag, zich teruggetrokken, met de kredietcrisis als argument. Tot nu toe is er slechts voor 50.000 euro aan toezeggingen binnen. De gemeente draagt daar nog eens 30.000 euro aan bij, maar de sint komt nu, twee maanden voordat hij aankomt, nog tienduizenden euro’s tekort.

Er is nog een gat van bijna 70.000 euro. "De intocht is heel belangrijk", zegt Sajet. "Ik wil de burgemeester vragen of hij ervoor kan zorgen dat het gewoon door kan gaan." De PvdA’er weet wel waar de schoen wringt. "Sponsors willen tegenwoordig een tegenprestatie, bijvoorbeeld dat een logo zichtbaar in beeld wordt gebracht. En bij de intocht van Sinterklaas wordt de geldelijke steun niet met vaandels en andere toestanden weergegeven. Ik ben van mening dat de intocht geen commerciële uitstraling moet hebben, maar wil het college wel vragen naar een oplossing te zoeken. Het ging al zeventig jaar lang goed. Dat moet dit jaar ook lukken."

Dit artikel van Richard van de Crommert verscheen eerder in de Telegraaf