14 juni 2007

Schriftelijk vragen van Sabina Gazic over automatiseringsprojecten in Amsterdam

Schriftelijke vragen van het raadslid mevrouw Gazic (PvdA) inzake automatiseringssystemen die gebrekkig werken of nooit in gebruik worden genomen.

Amsterdam, 12 juni 2007

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Inleiding

In dagblad Trouw van 4 juni 2007 stond een artikel van Vincent Dekker onder de kop ‘Automatisering slokt miljarden euro’s op’. De heer Dekker schrijft dat de Nederlandse overheid per jaar vier tot vijf miljard euro uitgeeft aan geheel of goeddeels mislukte automatiseringsprojecten. Een quote: “In Nederland wordt jaarlijks aan software meer geld over de balk gesmeten dan aan de hele Betuwelijn en toch lijken we dat allemaal niet zo erg te vinden”, constateert Jan Friso Groote, hoogleraar computertechnologie in Eindhoven.
Groote zegt via verschillende berekeningen steeds op eenzelfde jaarlijkse miljardenstrop uit te komen. “Zo heeft een Amerikaans onderzoeksbureau vastgesteld dat van alle IT-projecten 30% helemaal nooit van de grond komt, 50% veel problemen geeft en slechts 20% echt geslaagd genoemd kan worden. Betrek dat op de Nederlandse uitgaven aan IT, 18,5 miljard in 2004 volgens het CBS, en je hebt al ruim zes miljard aan compleet mislukte projecten en nog eens negen miljard aan automatisering met kleine tot grote problemen.”
De Amsterdamse Informaticahoogleraar Chris Verhoef beaamt dat: “Vijf jaar geleden is voor het ministerie van Vrom onderzoek gedaan naar automatisering bij de overheid. De rijksoverheid gaf toen jaarlijks vier miljard euro aan automatisering uit, en de lagere overheden samen ook nog eens vier miljard. Volgens dat onderzoek kwam maar liefst de helft van alle projecten nooit tot voltooiing.” Daarom pleit hij, net als zijn collega Groote, voor onderzoek naar de omvang van dit probleem.

Amsterdam investeert ook veel in automatiseringsprojecten. Niet alleen de gemeente en haar diensten, maar ook de stadsdelen.

Op grond van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de Gemeenteraad heeft ondergetekende de eer, namens de fractie van de PvdA, de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1. Heeft het college kennis genomen van het artikel in dagblad Trouw van 4 juni 2007?
2. Weet het college hoeveel geld in totaal wordt uitgegeven aan automatiseringsprojecten in Amsterdam, inclusief al haar diensten en stadsdelen, en hoeveel daarvan geslaagd genoemd kan worden? Zo nee, kan het college dit nader toelichten?
3. Vindt het college dat er een onderzoek moet komen naar de omvang van dit probleem in Amsterdam? Zo niet, waarom niet?

Het lid van de Gemeenteraad,

S. Gazic