12 januari 2007

Scholieren en homoseksualiteit. Gaat dat?

Vijf vragen over de frictie tussen Amsterdamse scholieren en homoseksualiteit.

Komt u het vaker tegen dat homoseksuele leraren op Amsterdamse scholen niet voor hun geaardheid uit mogen komen:
waarschijnlijk komt dat vaker voor, maar het wordt zelden zo onomwonden gesteld als bij de tekst in het Parool die van de Passie afkomstig is;

Bent u zelf wel eens aangevallen op uw seksuele geaardheid?
Ik ben daar wel eens op aangevallen. Een voorbeeld: ik ben begin jaren tachtig met mijn toenmalige vriendin een lunchroom uitgezet. De eigenaar had geen zin in ‘zulke praktijken’. (ik had even mijn hand op haar been gelegd). Tegenwoordig word je in de binnenstad of door taxichauffeurs af en toe voor ‘pot’ uitgescholden.

Het begint er op te lijken dat de tolerantie richting homo’s achteruitholt. Is dat ook uw gevoel?
Ja, er vindt een duidelijke verschuiving plaats. Minder tolerantie, minder begrip, een hardere opstelling, vanzelfsprekender discriminatie, meer agressie.

Wat wil de PvdA aan deze negatieve trend doen?
Om die reden is er door de PvdA in september 2005 een congres georganiseerd over homoseksualiteit in het onderwijs. De uitkomst gaf aan dat het van belang is niet alleen voorlichting te geven op de scholen, maar ook omstandigheden te creëren waardoor homoseksuele docenten veilig uit kunnen komen voor hun geaardheid en leerlingen de ruimte krijgen en de vrijheid voelen gevoelens en ontwikkelingen op dat gebied toe te laten. Op dit moment hebben een groot aantal scholen zich verbonden om dit binnen het onderwijs vorm te geven en is er een kwartiermaker aangesteld om deze zaken binnen de scholen te realiseren.

Hoe ziet u de toekomst van de homo-emancipatie?
Ik verwacht dat er voorlopig eerder sprake zal zijn van stagnatie of zelfs achteruitgang van de homo-emancipatie, dan vooruitgang. Als we het opnieuw moeten hebben over abortus en euthanasie, dan zal homoseksualiteit ook snel weer ter discussie staan. De wat mij betreft volstrekt idiote discussie over het verschil tussen homofilie (je bent het, maar je doet er niets aan …) en homoseksualiteit (pas op, die vent knijpt je zo in je billen!) steekt weer de kop op. Mensen met een christelijke of moslim achtergrond spreken zich weer meer en meer tegen homoseksualiteit uit het homohuwelijk wordt door sommige partijen openlijk ter discussie gesteld. Balkenende is er tegen.