Door op 21 januari 2014

Sandra Doevendans: elke Amsterdammer moet zich thuis voelen in onze stad

Tot aan de verkiezingen op 19 maart stellen we al onze kandidaat-raadsleden op onze site voor. Sandra Doevendans, nummer 21 op de lijst, stelt zichzelf als tweede voor. Sandra is geboren in Sri Lanka en op jonge leeftijd geadopteerd door Nederlandse ouders. Ze studeerde sociale en culturele antropologie en ontwikkelingssociologie en is werkzaam als intercedent.

1. Wat maakt Amsterdam voor jou zo bijzonder?

Amsterdam is de plek waar ik als klein kind al kwam met mijn vader. Meezingen met de liedjes van Johnny Jordaan en Tante Leen aan de bar van een donkere kroeg met limonade uit een rietje. Op latere leeftijd verhuisde ik naar Amsterdam en heb ik op verschillende plekken gewoond in de stad. Het mooie aan Amsterdam is dat er zoveel verschillende mensen wonen met evenveel verschillende achtergronden. In Amstelveen was ik één van de weinige donkere kinderen, in Amsterdam was ik één van de velen. Ook toen ik op latere leeftijd tot de islam bekeerde kon ik mezelf zijn in Amsterdam. Het feit dat er in het Amsterdams museum een tentoonstelling plaats vond  met een foto van mij als moslima en straks weer een nieuwe tentoonstelling, laat zien dat Amsterdam zijn diversiteit omarmt. Deze stad kent zoveel gezichten en fraaie plekken. Met zoveel inspirerende mensen die zich liefdevol inzetten om deze stad nog mooier te maken. Amsterdam is de stad waar mijn kind gevormd zal worden tot een man. En daarom voel ik me zo verbonden met de stad. Het is namelijk gewoon onze stad!

2. Waarom wil je graag voor de PvdA de raad in?

Als alleenstaande moeder, antropoloog, moslima en als Amsterdammer wil ik me graag inzetten om de stad nog mooier te maken. De verharding van de samenleving de jeugdwerkeloosheid en de armoedebestrijding zijn zaken die mij erg aan het hart gaan. Vanuit mijn werk bij het uitzendbureau zie ik met eigen ogen hoe moeilijk het is om mensen aan het werk te krijgen. Als sollicitatietrainer merk ik dat het coachen en stimuleren van VMBO leerlingen kan bijdragen aan meer kansen op de arbeidsmarkt. Vanuit mijn vrijwilligerswerk en vanuit mijn studie (Culturele en sociale antropologie en ontwikkelingssociologie) vind ik emancipatie en identiteit belangrijke thema’s. Deze kennis zou ik willen inzetten om de verharding tegen te gaan om zo meer sociale cohesie te creëren. Door alle veranderingen en bezuinigingen zullen we als Amsterdammers veel meer eigen initiatief nemen en samenwerkingsverbanden moeten zoeken met elkaar. Door te zorgen dat mensen nog meer binding krijgen met hun eigen stad, zorg je er ook voor dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid ontstaat. Mijn kracht is het goed kunnen luisteren en signaleren waar mensen tegenaan lopen en dat vertalen naar oplossingen.

3.  Wat is voor jouw hét thema tijdens de verkiezingen 2014?

Elke Amsterdammer moet zich thuis voelen in onze mooie stad. Om dit te bereiken moeten we (jeugd)werkeloosheid, armoede en de verharding van de samenleving tegengaa

4.   Waarom moet de PvdA een goed resultaat boeken?

De PvdA heeft al veel bereikt op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs in de stad en juist daarom moet de PvdA zo groot mogelijk worden, zodat we de koers die uit is gezet kunnen blijven volgen.

5.   Op welk resultaat van de PvdA ben je trots?

Als moeder ben ik natuurlijk erg trots op de verbeteringen die er zijn gemaakt binnen het onderwijs. Er zijn zoveel scholen van een “zwakke” school naar een goede school gegaan. Dat is erg belangrijk, omdat we via onze jeugd onze toekomst zeker kunnen stellen. Daarnaast is het gratis OV voor oudere minima een goede oplossing om de eenzaamheid tegen te gaan van deze ouderen.

6.  Wat moeten Amsterdammers over jou weten?

Toen ik een maand oud was ben ik naar Nederland gekomen vanuit Sri Lanka. Ik ben geadopteerd door twee Amsterdamse ouders. Mijn jeugd heb ik in Amstelveen doorgebracht, waarna ik later zo snel mogelijk naar de ‘grote’ stad ben verhuisd. Hier in Amsterdam heb ik jaren in de horeca gewerkt. Daarna heb ik een uitstap gemaakt naar een uitgeverij waar ik als accountmanager aan de slag ging. De sales zit dan ook in mijn bloed. Ik ben commercieel ingesteld en zie overal kansen. Zo heb ik nog een tijdje als eigen ondernemer een eigen café gehad. Eigenlijk heb ik zaken andersom gedaan. Ik heb mijn middelbare school niet afgemaakt, maar uiteindelijk toch een universitaire studie behaald. Ik hoop dat ik iets kan bijdragen om de jeugdwerkeloosheid tegen te gaan, zodat anderen dit niet hoeven mee te maken. Doorzettingsvermogen en humor zijn denk ik sleutelwoorden die op mij slaan. Dit is ook de kracht die ik mijn kind wil meegeven, het maakt niet uit hoe zwaar het leven soms kan zijn. We moeten altijd proberen door te gaan. Daarom vind ik het zo belangrijk dat we op zoek gaan naar de kracht van de mensen en als mensen die kracht even niet meer kunnen vinden we hen dan ook als stad bij kunnen staan op welke manier dan ook. Verder ben ik vrolijk, sta ik altijd voor iedereen klaar, ben ik gek op pubquizzen, voetbal en gamen. Als ik ergens in geloof en erachter sta zal ik vanuit mijn idealisme blijven strijden tot het einde zonder mijn principes uit het oog te verliezen.