16 december 2021

Samira El Bachiri is een buurtheld in Amsterdam-Oost

Tijdens de #GelijkeKansenTour van onze lijsttrekker Marjolein Moorman gaan we langs de buurthelden die samen met Marjolein strijden voor gelijke kansen in Amsterdam. Als je het hebt over buurthelden in Amsterdam-Oost, kom je al snel uit bij Samira El Bachiri. Samira is een geliefde moeder en vriendin in de Transvaalbuurt. Ze organiseert voor de vrouwen uit de buurt gezellige middagen om samen te komen in het buurthuis. Ze komen gezellig samen voor een kopje thee, een uitstapje of een cursus. Wij spraken Samira over haar mooie werk, de stad en het bezoek van Marjolein. 

Dag Samira, wie ben je?
“Ik ben Samira El Bachiri, ik woon in Amsterdam-Oost in de Transvaalbuurt sinds 2001 en ben van Marokkaanse afkomst.”  

Kun je uitleggen wat je allemaal doet voor de buurt en hoe dit is begonnen?
“Toen ik in deze buurt kwam wonen was ik pas gescheiden. Ik had veel problemen met mijn gezondheid, had geen vrienden of familie in Nederland, dus zat ik vaak thuis met een kleine dochter. Ik ben van mijzelf graag actief en had dan ook besloten dat ik niet langer zo thuis kon blijven. Ik liep een keertje bij het buurthuis in de buurt binnen en samen met nog twee andere vrouwen uit de buurt hebben we toen een theetje gedronken en wat gekletst. Na een paar keer kwam meneer Jacoby van het buurthuis met het idee om met meerdere vrouwen samen te komen en er een vaste activiteit van te maken. Na ongeveer een jaar bood meneer Jacoby me een positie binnen het bestuur van het buurthuis aan. Ik heb deze toen aangenomen. Inmiddels kom ik al met 60 vrouwen samen en doen we samen van alles zoals Nederlandse taallessen volgen, sporten en op uitjes gaan.”

Je doet veel voor vrouwen met een migratieachtergrond. Kun je uitleggen welke rol je speelt in hun leven?
“De vrouwen waarmee ik in contact kom behandel ik als familie. Ik zie hen als mijn zusters, vriendinnen, moeders en noem maar op. Ik heb de kans gekregen om uit een isolement te komen en dat wil ik ook voor hen op deze manier. Als een grote familie ontwikkelen we onszelf steeds verder.” 

Waarom hou jij van Amsterdam?
“Toen ik hier in Nederland kwam wonen, mocht ik niets doen van mijn voormalige echtgenoot, maar na de scheiding kon ik alles doen en bereiken wat ik wilde in Amsterdam. Ik ging zelfs weer naar school en heb mijn niveau 4 diploma kunnen behalen voor sociaalpedagogische werker.” 

Hoe is het leven in de Transvaalbuurt? Wat gaat goed en wat kan er beter?
“De Transvaalbuurt is een buurt die steeds beter wordt, maar soms is er een beetje overlast van de jongeren, maar we proberen met hen te praten als stichting. We zetten de vrouwen aan om met hun kinderen te praten en de moskee helpt hier ook bij.”

Wat vind je ervan dat je door Marjolein Moorman in het zonnetje gezet werd en uitgeroepen bent tot Buurtheld in Amsterdam-Oost?
“Fantastisch! Het was als een droom voor mij dat een wethouder van onze activiteiten had gehoord en speciaal naar onze buurt was gekomen voor zoiets. In de 20 jaar dat ik hier in de buurt woon was dit eigenlijk nooit eerder voorgekomen. Het was voor mij dan ook een eer om uitgeroepen te worden als Buurtheld. Ik vond Marjolein ook zo lief en ze had een mooie uitstraling. Ik vond het alleen jammer dat ik geen taart had kunnen meenemen voor Maarten Poorter de voorzitter van het stadsdeel die mee was gekomen op zijn verjaardag, haha.”

Bekijk hier de aftermovie van Marjolein haar #GelijkeKansenTour in Amsterdam-Oost: