6 maart 2007

Samen de 10 afspraken nakomen

Zondag reisden mijn vrouw en ik naar Texel voor het lijsttrekkersdebat. Het werd georganiseerd vanuit de VVD, maar alle partijen werkten graag mee. Onze kandidaat Sascha Baggerman had eerst nog een werkbezoek georganiseerd. Via het strand gingen we naar de haven waar we doorspraken over het project om Texel volledig duurzaam te maken. Uiteraard verwijs ik naar het gesloten contract van de dag daarvoor met minister Cramer om een miljoen huizen volledig emissieloos te maken in 2002. Dan wordt duidelijk dat er ook op Texel nog veel te winnen valt.

Het debat verloopt in een prima sfeer, is puntig en wordt steeds onderbroken door cabaret. Ook daar is veel werk van gemaakt want we worden behoorlijk aangepakt als lijstrekkers. In het hotel praten we nog lang na met zijn allen.

Maandag heb ik overleg met Lodewijk Asscher over hoe wij als provincie kunnen bijdragen aan de afspraken die de PvdA Amsterdam met de stad heeft gemaakt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar zijn door de PvdA in Amsterdam 10 afspraken met de stad gemaakt. Een deel daarvan is al gerealiseerd, maar er is nog een hoop te doen. Met onze invloed in de provincie Noord-Holland zullen wij als PvdA samen knokken om wat voor Amsterdam van belang is te realiseren. Juist de inzet van ‘kinderen eerst’, de aanpak van de armoede, het ontwikkelen van nieuwe werkgelegenheid of het bouwen van voldoende woningen voor de hele Amsterdamse regio maken het belangrijk dat ook de provincie daar zijn schouders onder zet. Vanuit de PvdA zullen wij aangeven dat dit ook volop moet gebeuren.

Maandag is verder ook de dag van de steden in Noord-Holland. Er is ’s avonds een lijsttrekkersdebat in Zaanstad, waar ik aangeef een gezamenlijk programma te willen voor de steden in Noord-Holland. De Noord-Hollandse steden hebben het initiatief genomen tot een netwerk dat zich richt op de leefbaarheid in de binnensteden en de wijken. Nu is het wat de PvdA NH betreft aan de provincie om de handschoen op te pakken. Er is duidelijk behoefte aan extra aandacht voor de stedelijke problematiek vanuit de provincie en dan net als landelijk voor wonen, wijken en integratie.

Zonder nu het landelijk gebied te willen vergeten, is het belangrijk om een gezamenlijk programma voor de steden en daarop gebaseerde uitvoeringsmaatregelen af te spreken. Geen grote verhalen, maar kort aangeven waar je met z’n allen voor gaat en dan regelmatig met elkaar aftikken wat er gebeurd is en wat er nog moet opgepakt worden.