21 februari 2008

Rood-groene daken als het aan Peggy Burke ligt

Hoe groen is uw eigen dak?
Helaas is mijn eigen dak nog niet groen, maar mijn huis is al 15 jaar oud, dus als het dak vervangen moet worden weet ik wel waar ik voor kies. En wie weet bestaan er binnenkort subsidies voor huiseigenaren, die een groen dak willen.

Hoe kwamen jullie op het idee voor groene daken?
Het idee is in een eerdere raadsperiode ingediend door Amsterdam Anders/ De Groenen (notitie Haffmans), maar daar is verder niets mee gedaan, behalve wat onderzoek. Rene Verbeek, een PvdA lid uit Bos en Lommer bracht dit onderwerp bij ons onder de aandacht en toen ben ik het verder uit gaan werken. In het kader van verbetering luchtkwaliteit is dit een optie, waar er goede internationale voorbeelden van zijn.

Wat zijn de voordelen?

  • verbetering luchtkwaliteit.
  • verbetering leefklimaat
  • geluisdemping
  • waterberging
  • besparing energiekosten
  • ecologische diversiteit

U schrijft dat de gemeente projectontwikkelaars moet stimuleren om de daken groener te krijgen. In ruil krijgen ze dan een lagere grondprijs voor. Is dat reëel?
Ja, dat is reëel, je kunt ook een constructie met erfpacht bedenken. Het is namelijk zo dat de initiële kosten voor een groen dak bij de projectontwikkelaars/woningbouwcorporaties liggen, terwijl de gebruikers van de woningen/gebouwen de voordelen genieten. Dus moet je het aantrekkelijk maken voor de ontwikkelaars/corporaties om die investering te doen. We geven trouwens meer voorbeelden: Voeg het toe als duurzaamheidscriterium in de Regeling Basiskwaliteit, een convenant tussen stad en woningbouwcorporaties. Nee het op in SPvE Stedenbouwkundige Programma’s van Eisen.

Panden die door de gemeente beheerd worden, zouden ook groen moeten worden. Te beginnen met de Stopera. Misschien een mooie nederwietplantage op dak?
Haha, dan kunnen wij in ieder geval het THC gehalte controleren! Serieus, de Stopera is perfect geschikt voor een daktuin en daarmee geven wij het goede voorbeeld. Bovendien stromen de voordelen direct terug in onze eigen kas.

Jullie onderscheiden een sedum-, kruiden-, gras-, en tuindak. Zit er nog een volgorde van wenselijkheid in?
Een sedum dak is het makkelijkst te verwezenlijken omdat het geen speciale dakconstructie vereist. Bij gras of kruiden moet het dak al ietsje sterker zijn en bij een daktuin heb je echt een stevige constructie nodig.

  • Klik hier voor het filmpje dat PvdA’er Hillie Molenaar over dit onderwerp maakte.
  • Klik hier voor het persbericht
  • Zie hieronder de hele notitie