17 november 2010

Robuuste verbindingen hoofdgroenstructuur

‘De Nederlandse agrofoodsector bekleedt een internationale koppositie en is onderdeel van de oplossing voor de (inter)nationale uitdagingen rond voedselzekerheid, armoedebestrijding, energie, water, klimaat, vrede en stabiliteit.’ tot zover het citaat uit het regeerakkoord van VVD en CDA.

Was ik een koe of een schaap dan zat ik goed bij deze regering. Zo niet als ik een das was, een otter, een zee- of beekforel dan wel een zalm. Voor deze dieren zijn namelijk de robuuste verbindingszones van onze ecologische hoofdgroenstructuur van groot belang, om de kerngebieden van hun habitat te verbinden. In het regeerakkoord moeten deze dieren het met veel minder tekst doen en die tekst luidt: ‘Vooruitlopend op de herijking worden onder andere de robuuste verbindingen geschrapt.’ Punt.

Deze passage staat vlak voor het stuk over dierenwelzijn gek genoeg. want de animal cops zullen deze dieren wel niet beschermen tegen de sloop van hun huis en hun verkeerswegen. Voor de vrijheid van deze dieren neemt het kabinet dus niet haar verantwoordelijkheid.

Totaal gaat er maar liefst 400 miljoen euro bezuinigd op de leefomgeving en natuur, onder andere op recreatiegebieden rond de stad en dus de robuuste verbindingen van de ecologische hoofdgroenstructuur. Dit is ook pennywise pound foolish, want als we deze grond later nog eens willen verwerven is deze vermoedelijk in prijs gestegen. Het lijkt mij goed als andere partijen en overheden, zoals de provincie, kijken wat er nog te redden valt.