9 januari 2008

Ria Logtenberg: zin in actie

Ria Logtenberg volgt Thijs Reuten op in de fractie van de PvdA Amsterdam. De afgelopen jaren zat Ria in de fractie van stadsdeel De Baarsjes. Een kort interview.

Ga je De Baarsjes missen?
Ja en nee. Ja, omdat het een leuk stadsdeel is, met interessante kwesties: nieuw beleid om de vele kinderen uit achterstandsgezinnen betere onderwijskansen te geven, het plan van de Westermoskee en het blowverbod, om maar wat te noemen. Bovendien is de politieke sfeer heel goed: het gaat er vooral om de inhoud. En nee: omdat ik er blijf wonen en me blijf bezig houden met de stad, dus ook met De Baarsjes.

Op welke punten ben je trots Wat hebben jullie de afgelopen jaren bereikt?
Ik heb leerplichthandhaving op de kaart gezet. De formatie van de leerplichtambtenaren was niet op peil, en er kon meer gebeuren om verzuim te voorkomen. Ik heb daarover een notitie geschreven, en de punten daaruit zijn nu beleid. Zo krijgen ouders voorlichting over de leerplicht, vlak voor hun kinderen de overstap naar het middelbaar onderwijs maken.
Verder heb ik mij hard gemaakt voor het ouderenconsultatiebureau, dat gezondheidsvoorlichting aan ouderen moet gaan geven. Dit idee was een burgerinitiatief, en hiervoor moest steun en geld worden gevonden bij de deelraad. Daar heb ik mij voor ingezet, met resultaat: het gaat donderdag 17 januari open. Mijn laatste wapenfeit is dat er huiswerkbegeleiding komt naar behoefte. Alle plekken zijn nu namelijk bezet, en dit is erg belangrijk om jongeren te helpen in hun soms moeizame schoolcarriere.

Ook heb je je destijds luid uitgesproken tegen de ‘weigerambtenaren bij het homohuwelijk’ in het regeerakkoord. Kunnen we dat soort vuurwerk straks in de raad verwachten?
Ik hoop niet dat dat nodig is. Dit was een hele principiële kwestie. Maar als het wel nodig is: reken dan maar dat ik actie ga voeren.

Nu kom je in de Gemeenteraad. Wanneer word je beëdigd?
23 januari, aan het begin van de vergadering.

Weet je al welke portefeuille je krijgt?
Ik opteer voor een sociale portefeuille: onderwijs, jeugd, integratie, emancipatie, zorg, werk of armoedebestrijding.

Je hebt nog twee jaar tot de volgende verkiezingen. Waar wil je je voor in zetten of welke speerpunten zie jij voor jezelf weggelegd?
Ik wil de goede ideeën uit de Baarsjes proberen uit te rollen: strikte leerplichthandhaving, ouderenconsultatiebureaus. Maar ik wil ook bezig met nieuwe dingen: bijvoorbeeld schuldenproblematiek van jongeren, de segregatie tussen bevolkingsgroepen die ik waarneem en woonvormen voor islamitische jongeren uit kleinbehuisde gezinnen. En ik wil waken over bepaalde Amsterdamse waarden en kwesties bespreken die nog taboe zijn bij bepaalde groepen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan ongehuwd op jezelf gaan wonen.

Je bent jaren fractiemedewerker geweest. Hoe is het nu om aan de andere kant te staan? Om politicus te zijn?
Heel leuk: je kunt nu zelf je ideeën uitwerken en de fractiestandpunten uitdragen. Maar fractiemedewerker had ook zijn voordelen: je kon onder werktijd contacten leggen en bijeenkomsten organiseren. Nu moet ik dat in naast mijn werk doen.