Raadsverslag van woensdag 29 november
Raadsverslag nr.43 door Thijs Reuten over de inbreng van de PvdA in de gemeenteraad.
Mondelinge vragen en interpellaties
Er waren vragen vanuit de gemeenteraad, onder meer over de twee Amsterdamse meisjes van Turkse afkomst die met uitzetting worden bedreigd en het optreden van de politie bij Awakenings.
De burgemeester lichtte op de vragen over de meisjes toe wat hij tot nu toe had gedaan om de dreigende uitzetting af te wenden. Juist in het belang van de meisjes wilde de burgemeester niet ingaan op ‘wat als…’ vragen. PvdA-raadslid Yman Mahrach zei desgevraagd dat de PvdA zeer bezorgd is en niet wil dat kinderen van hun ouders – in dit geval van de vader van de meisjes die de voogdij heeft – worden gescheiden. Over deze kwestie is uiteraard ook contact gezocht met de PvdA in Den Haag.
Peggy Burke maakte zich in aanvulling op de vragen van GroenLinks over Awakenings vooral zorgen over de gezondheidsrisico’s van het strengere optreden van de politie. Dat optreden heeft namelijk tot gevolg dat mensen thuis meer pillen nemen als ze niets meer mee naar binnen mogen nemen. De burgemeester zei hier een spagaat te zien. Het gaat om het tegengaan van handel en dus wordt actief gezocht naar mensen met zogenaamde handelshoeveelheden. Waar die grens ligt is soms moeilijk en soms is het ook lastig om een onderscheid te maken in een groep van mensen met verschillende hoeveelheden, bleek uit de uitleg van de burgemeester. Overigens is het onderzoek naar het politieoptreden nog niet afgerond en zal later dus pas een definitief oordeel kunnen worden gegeven.
De interpellaties over de stempas en over uitspraken van wethouder Aboutaleb namen de nodige tijd, maar leverden weinig nieuws op. Manon van der Garde zei namens de PvdA-fractie niet te begrijpen waarom nu zelfs de uitleg van wethouder Aboutaleb op een lagere school in een les over democratie en verkiezingen tot een debat moet leiden. ‘Met de toon en het taalgebruik van de wethouder lijkt mij niet zoveel mis. Een storm in een glaasje water’, aldus Van der Garde.
Subsidies ouderen- en patiëntenorganisaties
De discussie over het subsidiebedrag wat beschikbaar is voor ouderen- en patiënten- en consumentenorganisaties voor een nieuwe meerjarige subsidieperiode is een erfenis uit het verleden en sleept al een tijdje. De nieuwe wethouder heeft om een probleem van 60.000 euro op te lossen op een totaal beschikbaar budget van 1,5 miljoen voor deze groep organisaties, drie instellingen (2 rechtswinkels en het project Delinquentie en samenleving) te elfder ure bij het geheel betrokken. Die drie instellingen hadden daar niets mee te maken en waren zelfs expliciet van korting of beëindiging van de subsidie uitgesloten in het originele amendement uit 2004, dat destijds steun kreeg van vrijwel alle fracties.
PvdA-raadslid Jesse Bos stelde deze vreemde manier van doen nadrukkelijk aan de orde. Met een nieuw amendement probeerde zij die situatie in ieder geval terug te draaien. Daarmee werd het probleem teruggebracht tot de werkelijke omvang. Aangezien de ouderen- en patiënten- en consumentenorganisaties belangrijk zijn gezien de komst van de WMO wilde Bos ook voor dat probleem alsnog een oplossing bieden met een motie. Het college zag hier bij monde van wethouder Vos niet veel in en wilde het oude plan doorzetten. Hier had een meerderheid van de raad kijkend naar de waarschijnlijke steun voor de reparatievoorstellen grote moeite mee.
Wethouder Vos trok de voordracht uiteindelijk in onder druk van het door de PvdA ingediende amendement dat de drie erbij gesleepte instellingen ontziet en de motie die een aanzet geeft voor de oplossing van het ‘oude probleem’ van 60.000 euro. De wethouder zal mede in het licht van de begroting nog eens opnieuw naar de verwerking van de oude raadsuitspraak kijken. Hopelijk volgen dan geen nieuwe verrassingen en slaagt ze erin het probleem alsnog op te lossen.
Afvalverwerkings energiebedrijf
Het voorstel wat voorlag was het college in afwachting van een definitieve beslissing in december over de te volgen weg te machtigen om uitgaven te doen om verdere schade te voorkomen. Duidelijk is inmiddels dat de risico’s van dit grote project helaas niet goed beheerst zijn. Hoe dit komt wordt op dit moment al onafhankelijk onderzocht. Jerry Straub sprak namens de PvdA-fractie zijn grote zorg uit over de situatie waarin het AEB, de nieuwe hoogrendement afvalverbrandings energiecentrale, op dit moment verkeert. ‘De PvdA gaat ervan uit dat het college inderdaad alles zal doen om verdere nieuwe schade aan het project te voorkomen. De PvdA wil ook een echte keuze hebben in december door bijvoorbeeld ook een volledig uitgewerkt scenario voor verkoop van de bijna voltooide centrale’, aldus Straub. De PvdA’er zei verder te begrijpen dat er een machtiging moet worden afgegeven voor de periode tot 20 december, maar wilde wel graag een indicatie van het bedrag wat hiermee gemoeid is.
Wethouder Gehrels gaf aan dat er voor de fase tot 20 december van het uiteindelijk benodigde bedrag in ieder geval al zo’n 34 miljoen euro nodig zal zijn. Op 13 december zal er een brief komen, waarin ook de scenario’s worden uitgewerkt waaruit kan worden gekozen voor het vervolg op 20 december. Hoewel het om een rendabel krediet gaat – mede doordat de inkomstenverwachting verder is gestegen – en het geld dus niet op de begroting hoeft te worden gevonden omdat er ook inkomsten tegenover staan, is het helaas wel zo dat de baten voor de gemeente zonder grote tegenvaller natuurlijk groter waren geweest.
Subsidie Marhaba
Zie voor de inbreng van de PvdA bij dit agendapunt de bijdrage van fractievoorzitter Manon van de Garde aan het debat.
Klik voor bijdrage Manon van der Garde
Burgemeester Cohen zegde tijdens het debat met de raad toe na een jaar met een evaluatie te komen en het project op de voet te blijven volgen. Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van PvdA, GL en D66 na hoofdelijke stemming (28-13) in met de voordracht van het college over Marhaba.