Raadsverslag en inbreng PvdA op 10 oktober
Begroting 2008
Op woensdagmiddag bood het college in een bijzondere bijeenkomst van de Gemeenteraad de ontwerpbegroting 2008 aan de Gemeenteraad aan. Burgemeester Cohen hield een toespraak en wethouder Asscher gaf een uitgebreide toelichting op de begrotingsvoorstellen. De fractievoorzitters gaven vervolgens een eerste reactie. (Zie hier voor de bijdrage van PvdA-fractievoorzitter Van der Garde in het aparte bericht). De komende weken zal de begroting bestudeerd worden en kunnen alle Amsterdammers ook de voorstellen bekijken en reageren. Eind oktober volgt de vervolgbespreking in de Gemeenteraad en in december worden alle wijzigingsvoorstellen en moties die de Gemeenteraad zal indienen besproken. In de laatste raadsvergadering van 2007 wordt ook gestemd over alle voorstellen en kan de begroting voor 2008 definitief worden vastgesteld.
Mondelinge vragen
Er werden vragen gesteld over de koopzondagen, de stallingsmogelijkheden voor fietsen bij gemeentelijke diensten en instellingen, de plannen die er zouden zijn voor wegverbreding tussen Amsterdam en Almere en vragen over het salaris voor Wsw’ers.
Conceptovereenkomst aankoop panden de heer Geerts door NV Stadsgoed
Frank de Wolf gaf namens de PvdA-fractie aan blij te zijn met dit voorstel, omdat het de eerste zeer belangrijke vrucht is van een consequente inzet van de wet Bibob – die bedoeld is om exploitanten van horeca en in dit geval seksinrichtingen te vrijwaren van crimineel of zwart geld – in het Amsterdamse Wallengebied. Na inzet van procedures werd de heer Geerts gedwongen om panden met ramen voor prostitutie te verkopen. 18 panden worden nu met dit voorstel door de gemeente, in feite door de NV Stadsgoed waar de gemeente in deelneemt, gekocht. Dit leidt doordat de NV Stadsgoed geen ramen exploiteert ook tot een reductie van het aantal ramen op de Wallen.
De burgemeester zei in een reactie dat naast deze actie zeker ook gekeken zal worden naar mogelijkheden om het bonafide deel van de exploitanten goed te reguleren en plannen te ontwikkelen waar alle op de Wallen actieve sectoren bij betrokken zijn. Het hoofddoel is alle functies – ook de raamprostitutie – te ontdoen van crimineel geld. Daarnaast is het natuurlijk beleid van de gemeente om illegale prostitutie, vrouwenhandel en uitbuiting van prostituees te bestrijden.
Aanleg mosselbank t.b.v. aanleg tweede fase IJburg
Bouwe Olij sprak namens de PvdA – gevolgd door diverse andere woordvoerders op dit onderwerp – over ‘instemming met grote tegenzin’. De aanleg van de dure mosselbank is nodig vanwege de milieuvoorwaarden die gemoeid zijn met de aanleg van de laatste eilanden van IJburg. Eerder is het bestemmingsplan afgekeurd door de Raad van State, omdat bepaalde gevolgen voor de flora en fauna onvoldoende waren onderzocht volgens de Raad. ‘Dit is een effect van ietwat doorgeschoten milieubeleid, maar we willen de gok niet nemen dat de tweede fase van IJburg weer sneuvelt’, aldus Olij. Helaas biedt aanleg van de mosselbank geen garantie dat IJburg kan worden afgemaakt. Niets doen leidt echter vrijwel zeker tot problemen. Wel is afgesproken dat er na een eerste mosselbank (kosten 6 miljoen euro van totaal 25) een tussenstand wordt opgemaakt die weer met de Gemeenteraad zal worden besproken.
Starterslening (klik hier voor het persbericht)
PvdA-raadslid Hetti Willemse sprak haar steun uit voor het voorstel tot vaststelling van de verordening voor de speciale starterslening voor mensen met een niet vreselijk hoog inkomen die voor het eerst een huis willen kopen. De stap naar een eerste koopwoning is vaak groot en de starterslening – voor een beperkt deel van de hypotheek – is een steuntje in de rug. ‘We willen dat van de mensen die gebruik gaan maken van lening ook een substantieel deel in de groep lagere inkomens zit en niet alleen middeninkomens (de grens ligt bij inkomens tot 59.000 euro per jaar) van de lening gebruik maken’. Aangezien de aanvragen op volgorde van binnenkomst behandeld worden moet er volgens Willemse zeker gesteld worden dat mensen uit zowel lagere- als middeninkomens aan bod komen. Dit element moet, legde Willemse uit, worden toegevoegd aan de evaluatiecriteria en stelt het college in staat om indien nodig aanpassingen te doen. Het amendement dat beoogt dit te regelen werd aangenomen. Een motie van de PvdA-fractie verzocht het college om een brief te schrijven aan het ministerie met het verzoek de inkomenstoets eens per drie jaar te vervangen door een jaarlijkse toets. Ook dit voorstel kreeg de steun van de Raad.
Financiële problemen Melkweg
Tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomer stond dit punt ook al op de agenda. (Raadverslag 4 en 5 juli) De PvdA-fractie stelde toen vast dat de stichting De Melkweg helaas verplichtingen was aangegaan terwijl men wist dat er onvoldoende geld was om de verplichtingen na te komen. Het college wilde toen direct het gehele gat dekken. De Gemeenteraad ging daar niet mee akkoord, maar stemde voor de zomer uiteindelijk in met een noodkrediet van 500.000 euro voor De Melkweg.
Vandaag lag het voorstel voor om daarnaast een lening voor De Melkweg mogelijk te maken van 750.000 euro. Met betrekking tot de 500.000 euro van voor de zomer stelde het college voor in 2009 te bezien of er dan voldoende financiële mogelijkheden bij De Melkweg zijn om ook dit bedrag als lening te beschouwen en met terugbetaling te beginnen. Namens de PvdA-fractie zette Anne Graumans ook nu de nodige kritische kanttekeningen. Ze sprak onder meer uit ervan uit te gaan dat inderdaad werk wordt gemaakt van het terugbetalen door De Melkweg van de 500.000 euro van voor de zomer. GroenLinks, D66 en VVD wilden juist de 500.000 euro van voor de zomer nu al omzetten in een gift. ‘We hebben het hier over zorgvuldig omgaan met belastinggeld en u wilt een stichting die grote fouten heeft gemaakt nu al een subsidie geven in plaats van de 500.000 euro ook als lening te beschouwen’, zei Graumans tegen VVD-collega Nederveen. Ook zei Graumans dat het wat de PvdA-fractie niet aan de orde is nu al vooruit te lopen op het eventueel betrekken van de lasten van de 500.000 euro van juli bij de aanvraag voor het Kunstenplan in 2009.
Wethouder Gehrels antwoordde op vragen uit de Raad dat er om principiële gronden voor gekozen is om het half miljoen van voor de zomer niet als gift aan te merken. Graumans hield ook vast aan die inzet in tweede termijn. De motie van GroenLinks die beoogde meteen een gift te maken van het half miljoen van juli werd niet aangenomen. De voordracht werd wel met ruime meerderheid aangenomen. Vier leden van de PvdA-fractie konden zich, wederom net als voor de zomer samen met de CDA-fractie, niet vinden in dit voorstel omdat het volgens deze raadsleden een premie is op financieel wanbeheer en de lening onder niet bekende voorwaarden wordt verstrekt.