30 maart 2009

Raad wil inzicht huistoewijzing

In het Parool van 28 maart j.l. stond een artikel over de actualiteit die PvdA Gemeenteraadslid Sonja Hauet heeft ingediend in de raad over de bevoorrechting van mensen bij het toewijzen van koopappartementen door woningcorporatie’s. Lees hier het artikel uit het Parool.

AMSTERDAM – De Amsterdamse gemeenteraad meent dat woningcorporaties zelf een einde moeten maken aan het bevoorrechten van personeel en relaties bij de toewijzing van vrije sector koopwoningen.

Ook eist de raad van de gemeente een overzicht van welke woningen van corporaties de afgelopen jaren bij personeel en kennissen terecht zijn gekomen.

PvdA, VVD, en D66 hebben dit meegedeeld aan wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks, Volkshuisvesting), die zelf de ophef overdreven vindt. Sonja Hauet (PvdA): ”Woningcorporaties reserveren minder woningen voor medewerkers en relaties dan vroeger, maar wij vinden dat zij het helemaal niet moeten doen.”

Dat stellen ook collega-woordvoerders Pauline Buurma (VVD) en Ivar Manuel (D66). Aanleiding is een artikel in Het Parool, waaruit blijkt dat enkele woningcorporaties nog steeds bij nieuwbouw de mooiste appartementen reserveren voor relaties. In 2006 kwamen de corporaties tot een regeling, maar die is volgens raadsleden te ruim.

Hauet: ”Het bestaan van een convenant schept de suggestie dat geen belangenverstrengeling plaatsvindt.

Maar de regels zijn niet eenduidig zijn en bieden ruimte voor interpretaties. Iedereen moet gelijke kansen krijgen. Dat corporaties de regeling gebruiken om gehandicapte medewerkers te helpen is mooi, maar dat is pech voor een gehandicapte die niet bij een corporatie werkt.”

Buurma trekt de discussie breder. ”Dit moeten we niet willen bij semioverheidsinstellingen. Het past niet bij het streven naar transparantie en integriteit. Woningcorporaties zouden dit zelf moeten afschaffen, als ‘goed signaal’, na alle berichten over fraude, financiële problemen en mismanagement bij corporaties.”

Hauet en Buurma vinden dat de gemeente een moreel appèl moet doen op de corporaties om te stoppen met de praktijken. Hauet: ”De gemeente kan geen verbod uitvaardigen.”

D66-woordvoerder Ivar Manuel: ”Ik had begrepen dat woningcorporaties geen woningen meer reserveerden voor personeel en relaties. Alleen in noodsituaties. Ik wil nu dat het uitgezocht wordt.”

Volgens Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), is geen sprake van ‘voortrekken’, omdat het vrije sectorwoningen zijn.

Harten: ”Ik begrijp dat toewijzing aan personeel scheve ogen kan geven. Daarom hebben we regels gemaakt. Hier is sprake van bewuste stemmingmakerij. Wij lopen juist voorop en verdienen landelijk navolging.” (TON DAMEN)


In de bijlage vindt u de tekst van de actualiteit die Sonja Hauet en twee raadscollega’s van D66 en de VVD indienden.