24 januari 2008

Raad steunt sanering van de Wallen

De Amsterdamse gemeenteraad steunt de grootscheepse sanering van de Wallen, de rosse buurt van de hoofdstad. Prostitutie en aanverwante activiteiten worden desnoods met overheidsgeld uitgekocht.

Van SP tot en met de VVD kregen burgemeester Cohen en wethouder Asscher van Financiën (PvdA) woensdag de politieke rugdekking die zij nodig achten voor controle op het oude stadscentrum, waar volgens hen criminelen nu de dienst uitmaken.

De VVD, de grootste oppositiepartij, leek even te gaan dwarsliggen. De Wallen zouden door het rood-groene stadsbestuur middels ‘planeconomie’ worden veranderd in een ‘PvdA-poppenkast’.

De liberalen lieten zich overtuigen met het argument dat de door hen gewenste veiligheid in het gebied niet kan worden gegarandeerd zolang er zich te veel bedrijvigheid bevindt (bordelen, coffeeshops, gokhallen, geldwisselkantoren) die van nature verbonden is met criminaliteit.

Na het debat van gisteren blijft onduidelijk of de raamprostitutie helemaal van de Wallen zal verdwijnen. Coalitiepartij GroenLinks zou daar tegen zijn.