Raad steunt anti-discriminatie maatregel
De gemeenteraad heeft op 18 november een motie aangenomen waarin het College opgedragen wordt om, in contracten met organisaties die werk verrichten voor de gemeente Amsterdam, als voorwaarde op te nemen dat zij hun functies niet exclusief openstellen voor een specifieke groep mensen met uitsluiting van andere groepen. Die motie heeft nogal wat stof doen opwaaien. Vijf vragen hierover aan PvdA-gemeenteraadslid Frank de Wolf.
Wat betekent deze motie precies?
De motie gaat over de vraag wat voor eisen de gemeente kan stellen aan anti-discriminatie en het personeelsbeleid aan partijen die werk uitvoeren voor de gemeente. De motie benoemt specifiek dat iedereen moet kunnen solliciteren bij organisaties die werk uitvoeren voor de gemeente. Deze clubs mogen hun functies dus niet exclusief voor bepaalde groepen openstellen. Dus als je een Christelijke organisatie bent die jongerenwerk verricht of daklozen helpt, zoals het Leger des Heils, dan mag je in een personeelsadvertentie niet schrijven dat je iemand zoekt die Christelijk is. Dat is discriminerend ten opzichte van mensen die wel willen solliciteren, maar niet gelovig zijn. Kijk, het is begrijpelijk dat je niet iemand in dienst wilt nemen die zich helemaal niet kan vinden in de principes van een organisatie waarvoor hij of zij gaat werken, maar daar kom je tijdens een sollicitatiegesprek wel achter. Trouwens, zo iemand zal ook niet snel op zo’n baan solliciteren.
Heeft deze motie gevolgen voor organisaties als het Leger des Heils of Scharlaken Koord, die vanuit een christelijke geloofsopvatting hun werk verrichten?
In eerste instantie niet. Het college gaat eerst uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om anti-discriminatie te betrekken in de voorwaarden rond subsidie en externe inhuur. Zodra het College hiermee klaar is, bespreken we dit weer in de Raad.
Natuurlijk verwacht je wel dat een sollicitant affiniteit heeft met de organisatie waar hij/zij wil gaan werken, anders kun je er niet goed functioneren. Je moet je bij een club thuis voelen, of die club een religieuze (of ander soort) grondslag heeft of niet. Maar het is ook niet zo dat je niet geschikt zou kunnen zijn om voor het Leger des Heils te werken als je niet lid bent van een kerk.
Waarom is deze motie eigenlijk ingediend?
De gemeenteraad besprak deze week een stuk over de aanpak van discriminatie in Amsterdam. Naar aanleiding daarvan kwam de VVD met deze motie, die uiteindelijk door alle partijen, behalve het CDA, is gesteund.
Wat gaat de gemeente nu doen?
Het college gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn om anti-discriminatie te betrekken in de voorwaarden rond subsidie en externe inhuur. Ze zal daarbij rekening moeten houden met de Wet Gelijke Behandeling en de door de gemeenteraad vastgestelde notitie Scheiding tussen Kerk en Staat.
Wat doet de gemeente al tegen discriminatie?
Amsterdam is een van de weinige gemeenten in Nederland die heel actief bezig zijn om discriminatie op allerlei terreinen tegen te gaan. In het onderwijs, in het uitgaansleven, tegen homofobie en op de werkvloer. Er zijn diverse campagnes gevoerd, ook om mensen aan te sporen alle vormen van discriminatie te melden bij het Meldpunt Discriminatie. Homofoob geweld heeft prioriteit bij de politie Amterdam-Amstelland en docenten worden getraind in het omgaan met etnische spanningen en het bespreekbaar maken van homodiscriminatie.