26 augustus 2007

PvdA Zuidoost: Tweede rapport neemt geen persoonlijke verrijking waar.

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft geen aanwijzingen kunnen vinden voor persoonlijke verrijking bij subsidietoekenningen in Amsterdam Zuidoost. Dit beeld was ontstaan na publicatie in juni van het rapport Subsidieverstrekking Zuidoost van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam. Dit beeld trof drie PvdA-raadsleden – André Bhola, Mala Eckhardt-Angna en Egbert Doest – in het bijzonder. Wel zegt BING dat de drie genoemde raadsleden enkele steken hebben laten vallen. “Er is onzorgvuldig omgegaan met enkele wettelijke bepalingen… Niet fraai, verbetering is noodzakelijk. Zuidoost is daarin niet uniek”.

De PvdA-fractie in Amsterdam Zuidoost heeft in de stadsdeelraadsvergadering van 3 juli jl. gezegd de drie betrokken fractieleden op grond van het rapport van de Rekenkamer Stadsdelen “buiten de fractie te plaatsen”. Tevens was de wijze waarop Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam haar oordelen had onderbouwd voor de PvdA-fractie in de Stadsdeelraad Amsterdam Zuidoost toen aanleiding BING om een contra-expertise te vragen. In deze tweede beoordeling zijn enkele nieuwe feiten betrokken.
De bevindingen van BING pleiten de PvdA-ers vrij van persoonlijke verrijking, het zwaarste verwijt van de Rekenkamer. Wel vindt BING in een aantal gevallen dat de regels over melding van nevenfuncties zorgvuldiger moeten worden nageleefd en dat het (ook) verstandiger is door het niet deelnemen aan stemmingen de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Overeenkomstig de statuten van de PvdA en gegeven het belang dat de partij hecht aan politieke integriteit heeft de fractie dit weekend besloten het landelijk partijbestuur te vragen haar besluit om de drie “buiten de fractie te plaatsen” te beschouwen als een verzoek om de zware procedure van terugroeping van de drie leden als raadslid namens de PvdA in werking te stellen. Daarmee wordt een zogeheten “ Commissie van Goede Diensten” ingesteld, die beide rapporten in haar overwegingen kan betrekken en het partijbestuur zal adviseren over te nemen nadere stappen.

De drie raadsleden hebben aangegeven lopende het onderzoek van die Commissie niet deel te zullen nemen aan de beraadslagingen van de stadsdeelraad Amsterdam Zuidoost.