29 september 2009

‘PvdA wil expats vrijstellen van cursus’

AMSTERDAM – De PvdA-fractie in de gemeenteraad wil dat onmiddellijk een einde wordt gemaakt aan de verplichte inburgering van hoogopgeleide immigranten.

Dat stellen raadsleden Hetti Willemse en Frank de Wolf, die nu mondelinge vragen stellen aan het college van b. en w. ”Wij hebben eerder schriftelijk vragen gesteld over de verplichte inburgering van hoogopgeleide immigranten. Toen is gezegd dat gestreefd werd naar vrijstelling.” Met een vrijstelling van de verplichte inburgering zou per individu bepaald kunnen worden of hij of zij in aanmerking komt voor een verplichte cursus.

Volgens Willemse en De Wolf blijkt echter uit recente berichtgeving in Het Parool dat hoogopgeleide immigranten nog steeds tegen problemen aanlopen. Willemse: ”Ondanks dat zij bijvoorbeeld al lang hier verblijven, veel werkervaring hebben en de taal goed beheersen.” Volgens de PvdA is de verplichte inburgering slecht voor het imago van Amsterdam. ”Dit zingt natuurlijk rond in de kringen van expats, dus het kan niet goed zijn voor het imago van de stad. Expats kunnen dan gaan kiezen voor een andere stad.”

De PvdA wil dat de gemeente zich in Den Haag hard gaat maken voor de vrijstelling van verplichte inburgering van hoogopgeleide immigranten. Willemse: ”Minister Van der Laan van Integratie heeft al aangegeven dat hij naar een mogelijke vrijstelling wilde kijken, zodat het vanuit het rijk geregeld wordt. Maar wij willen het als gemeente zelf in de hand houden.” (HET PAROOL)

De Wolf en Willemse stelden eerder al schriftelijke vragen over dit onderwerp, klik hier.