8 maart 2007

PvdA verliest in Amsterdam 10%

De PvdA heeft in Amsterdam 23,6 procent van de stemmen gehaald. In 2003 was dat nog zo’n 32%, een daling van bijna tien procent. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november vorig jaar haalden de sociaal democraten nog 30,1 procent. De opkomst was laag: 39,5 procent van de kiesgerechtigden.

De VVD (17,7) heeft in Amsterdam een procent winst geboekt in vergelijking met 2003 en vier procent ten opzichte van de Kamerverkiezingen. Ook GroenLinks deed het goed in de hoofdstad en haalde 17,2 procent van de stemmen, een winst van ruim twee procent ten opzichte van 2003. Het CDA scoort traditiegetrouw laag in Amsterdam en behaalde woensdag 7,1 procent van de stemmen. (bron: ANP)

  • Klik hier voor alle uitslagen in de stadsdelen.

Wouter Bos vindt dat de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen toch vertouwen geeft als regeringspartij. Dat zei hij woensdagavond op een bijeenkomst in Lelystad. ”Het is een goede uitgangspositie om waar te maken wat we als PvdA hebben beloofd; mooie woorden omzetten in mooie daden.”

Het zetelverlies in de Staten noemt hij teleurstellend. Of zoals hij het in de Volkskrant verwoordde: dat is gewoon klote. In Lelystad zei hij

Dat de Socialistische partij niet groter is geworden dan de PvdA stemt Bos tevreden. ”We moesten er rekening mee houden dat de SP ons zou overvleugelen. Dat is niet gebeurd. Ik hoop op een goede en redelijke samenwerking in de Eerste Kamer.” Wel maakte Bos zich zorgen over de lage opkomst woensdag. ”Deze percentages maken ons niet hoopvoller. Het geeft stof tot nadenken.” (bron: ANP)

Later meer