17 juni 2011

PvdA tegen huurplannen die Amsterdam beschadigen

Heel Amsterdam is de dupe van de nieuwe huurplannen van minister Donner. Want er zullen minder woningen bijgebouwd worden. Hierdoor zullen minder mensen naar Amsterdam verhuizen. De huren gaan omhoog, waardoor mensen minder uitgeven. Zo raken de plannen op meerdere manieren de stadseconomie.

Want Donner wil hogere huren voor nieuwe huurders mogelijk maken. Weinig Amsterdammers zullen ervoor voelen veel hogere huren te gaan betalen en blijven zitten waar ze zitten. Hun woningen komen dus niet vrij voor nieuwe huurders. Resultaat: de toch al zeer moeizame doorstroming in de huurmarkt loopt vast.

De plannen van Donner en de effecten
Verhuurders mogen van Donner de maximale puntengrens voor een woning met 25 punten ophogen. Gevolg is dat de huren omhoog gaan. Afhankelijk van bepaalde condities mogen verhuurders aan nieuwe huurders €72 of zelfs €120 meer per maand vragen. Een huurstijging van €1440 per jaar. Huurwoningen worden voor hele groepen Amsterdammers moeilijker, of helemaal niet te betalen.

Bijkomend gevaar is dat veel huren zo boven de huurgrens van €652 uitkomen, waarboven geen maxima meer gelden. Verhuurders mogen de huurprijzen dan naar eigen inzicht verhogen, waardoor het aantal betaalbare huurwoningen voor studenten, starters en mensen met lage inkomens in de stad verder afneemt. Er komen ook nog eens minder woningen bij, waardoor meer schaarste ontstaat.

Conclusie: Donner’s voorstel is één grote opeenstapeling van slechte ideeën.

De huurder betaalt de rekeningen van dit kabinet
Als het allemaal zulke slechte ideeën zijn, waarom wil Donner het dan? Omdat het eigenlijk een ordinaire lastenverzwaring is die de staatskas op orde moet brengen. Donner doet een greep in de kas van de woningcorporaties.

In het regeerakkoord van VVD en CDA staat namelijk dat corporaties vanaf 2014 €760 miljoen per jaar moeten gaan bijdragen aan de huurtoeslag van de overheid. Dat bedrag moeten die corporaties ergens vandaan halen: bij de huurders. Donner maakt dat nu mogelijk voor de corporaties en daarmee draait hij voor een winst op korte termijn de huurmarkt voor de lange termijn in de soep.

Raadslid Hans Weevers gaat snel in overleg met de huurdersorganisaties achter Huurders Bedonnerd en andere partijen om tot acties te komen. Want wie een sterk en sociaal Amsterdam wil, is tegen de kille afbraakplannen van Donner.