11 december 2008

PvdA steunt aanpak Wallen

Dat de PvdA het plan van B&W voor het aanpakken van het Amsterdamse stadshart steunt is niet verwonderlijk. De PvdA in het Stadsdeel Centrum is al lange tijd bezig de kwaliteit van Damrak en Rokin en van de Wallen te verbeteren en in B&W en de gemeenteraad is de PvdA de motor achter het aanpakken van de misstanden in de prostitutie.

Achter die misstanden schuilt de criminaliteit: het witwassen van crimineel verkregen geld, de mensenhandel en dan met name de vrouwenhandel en de drugshandel. Dat komt voor een groot deel samen in het Amsterdamse stadshart en bepaald het beeld van eenzijdigheid en verloedering van het Wallengebied.

‘Het samen met bewoners en ondernemers verbeteren van het Wallengebied is door Lodewijk Asscher en Job Cohen stevig aangepakt’ vindt Frank de Wolf, woordvoerder Algemene Zaken voor de PvdA. ‘En terecht; de Wallen zijn uniek en de kwaliteit van wonen en werken in het stadshart moet omhoog. De Wallen moet worden teruggeven aan de Amsterdammers en weer leefbaar worden voor bewoners, bezoekers en toeristen. Het verhaal dat de huidige situatie nu eenmaal het karakter van de Wallen is, geloof ik niet en kan geen argument zijn het er dan maar bij te laten’.

Bovendien is een kwaliteitsslag op de Wallen essentieel voor de opwaardering van de entree van de stad vanuit het Centraal Station. En dat is, zeker na de enorme druk die de bouw van de Noord Zuidlijn legt op het gebied, nodig. Iedereen, mannen en vrouwen, moeten weten welkom te zijn in de stad.

De verandering van de Wallen zal niet vanzelf gaan en de nodige tijd kosten. De Wolf: ‘Het College van B&W heeft de uitgangspunten nu vastgesteld, de gemeenteraad moet daarover nog spreken en beslissen. In de tussentijd wordt aan bewoners en ondernemers de gelegenheid gegeven te reageren. Er zijn ongetwijfeld hindernissen en praktische bezwaren. Maar de Wallen terugbrengen in de stad lijkt me een fantastische uitdaging, waar, wat mij betreft, de hele raad achter zal gaan staan!’