Door op 3 augustus 2013

PvdA stelt vragen over Wijkaanpak: De inwoner van de Kolenkit weet dat buurt beter is geworden

Vraag het de Amsterdammer in de Kolenkit of de Indische buurt. Vraag hen of hun buurt erop vooruit is gegaan en zij zullen dit bevestigen. Net als de metingen naar leefbaarheid en veiligheid in deze wijken. De PvdA is dan ook van mening dat ‘wijkaanpak’, het gericht investeren van middelen en integraal beleid in achterstandswijken, wel werkt. Daarom heeft gemeenteraadslid Hans Weevers hierover vragen gesteld.

Dinsdag 30 juli publiceerde het sociaal Cultureel planbureau (SCP) het rapport ‘Werk aan de wijk’. Hierin beoordeelt het SCP de effectiviteit van het Krachtwijkenbeleid tussen mei 2008 en december 2011.

Over de publicatie is de laatste dagen veel geschreven, veelal over de conclusies die het SCP trekt over een van de indicatoren (participatie) en over de conclusie van het SCP dat het krachtwijkenbeleid geen meetbare onderscheidende gunstig effecten heeft gehad op de leefbaarheid.

Jammerlijk genoeg hebben politiek en media veel andere conclusies en voorbehouden uit het SCP onderzoek niet genoemd, zoals: de effecten op inkomensverdeling in de wijken, de verloedering, het voortijdig beëindigen van het beleid, de effecten van de woningcisis en de correlatie met het eerdere Grote Steden Beleid (GSB) en andere vormen van ‘Wijkaanpak’ buiten de 40 aangewezen ‘Krachtwijken’.

Het SCP doet een algemene uitspraak over de meetbaarheid van beleidseffecten in de 40 ‘krachtwijken’, waarbij overigens ook erkend wordt dat het beleid zes en half jaar voortijdig is beëindigd en ondanks de crisis een achteruitgang van deze wijken heeft voorkomen.

Amsterdam, het Rijk en de corporaties hebben veel geïnvesteerd in de Amsterdamse Wijkaanpak. Een volwaardige beoordeling van nut en effect van de wijkaanpak is dan ook nodig. In tegenstelling tot selectief shoppen in de conclusies uit enkel het SCP rapport.

Hans Weevers is (duo)raadslid voor de PvdA.