6 april 2011

PvdA, SP, Groenlinks op bres voor GVB-personeel

PvdA, GroenLinks en SP ondersteunen donderdag 7 april gezamenlijk de actie van het GVB-personeel tegen de voorgestelde enorme bezuinigingen op het openbaar vervoer in Amsterdam.

De drie partijen gaan in de ochtendspits flyers uitdelen om reizigers duidelijk te maken waar de actie om gaat. Op deze manier willen zij de actievoerende GVB’ers een hart onder de riem steken.

Het GVB-personeel staakt donderdag buiten de spitsuren. Tussen 10:00 en 14:00 uur rijden er geen bussen, trams en metro’s. Van 11:00 tot 13:00 uur komen de stakende werknemers bij elkaar bij de Garage West, Jan Tooropstraat 647. Hier zullen de Tweede Kamerleden Jacques Monasch (PvdA), Ineke van Gent (GroenLinks) en Farshad Basir (SP) de stakers toespreken.

De GVB’ers staken voor behoud van hun banen, maar ook voor goed openbaar vervoer. Verkeersminister Schultz van Haegen (VVD) wil de komende jaren ten minste 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer. Ongeveer de helft daarvan komt voor rekening van Amsterdam.

Hierdoor verdwijnt 40 procent van de bus- en tramlijnen. De minister verplicht Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ook tot een openbare aanbesteding. Dat betekent dat de afspraak die het GVB onlangs met de gemeente Amsterdam heeft gemaakt om meer openbaar vervoer aan te bieden voor minder geld, zal komen te vervallen.

Reizigers ondervinden hinder van de acties en dat is vervelend. De plannen van het kabinet hebben echter zulke desastreuze gevolgen voor het Amsterdamse openbaar vervoer en de reizigers dat SP, GroenLinks en de PvdA deze actie van het GVB-personeel en de vakbonden volledig steunen.