19 mei 2008

PvdA & SP dienen schriftelijke vragen in rondom sloop Pius X kerk

In januari van dit jaar kreeg de kerk nog een plaats in de top 100 van het naoorlogs erfgoed van wethouder Herrema, een lijst van de 100 meest waardevolle bouwwerken uit de wederopbouwperiode in Amsterdam. Ondanks de plaatsing op die lijst, heeft het stadsdeelbestuur in februari jl. besloten dat de kerk alsnog mag worden gesloopt. De raadsleden Hetti Willemse (PvdA) en Hans Bakker (SP) hebben verschillende malen bij gelegenheden aandacht gevraagd voor het jong cultureel erfgoed in het algemeen en de Pius-X kerk in het bijzonder. Zij vinden het onaanvaardbaar dat de kerk alsnog wordt gesloopt ondanks een eerdere plaatsing op de top 100 lijst.

In het Parool van 13 mei jl. wordt wederom aandacht gevraagd voor de geplande sloop van de Pius X kerk in Slotervaart. De waarde van die kerk, in 1959 ontworpen door het bureau van Jan van der Laan, is groot. Naast het architectuurhistorische belang van deze kerk, is het ook nog eens een gezichtsbepalend bouwwerk in de buurt.

PvdA-raadslid Hetti Willemse: “Monumenten zijn een integraal onderdeel van Amsterdam en spelen een belangrijke rol als direct zichtbare dragers van cultuur. Zo ook de Pius X in Slotervaart.”

De schriftelijke vragen inzake de Pius X kerk zijn hieronder terug te vinden.