12 maart 2009

PvdA neemt initiatief

Tijdens de raadsvergadering van woensdag 11 maart werden twee voorstellen van de PvdA besproken. De raadsnotities Weer aan het werk en Rood groene daken werden besproken en aangenomen. Een nieuwsbericht.

Weer aan het Werk
Met de notitie Weer aan het werk van Manon van der Garde en Emre Ünver wil de PvdA meer mensen aan het werk helpen. Het verbeteren van het re-integratieaanbod moet leiden tot een duurzame uitstroom naar regulier werk. Werk is het beste middel om uitkeringsgerechtigden weer actief te laten deelnemen aan de maatschappij, hun inkomenspositie te verbeteren en sociale contacten op te bouwen.

De PvdA doet in deze notitie acht voorstellen om te komen tot zowel maatwerk voor elke uitkeringsgerechtigde, als de differentiatie in het aanbod te vergrootten. In de notitie stelt de PvdA ook voor om het onderscheid tussen werkgerelateerde en zorgverlenende re-integratie inzichtelijker te maken. Dus enerzijds re-integratie die gericht is op mensen met een korte afstand tot de arbeidsmarkt, die snel weer aan het werk kunnen. Anderzijds re-integratie die voornamelijk is gericht op zorgverlening en dagbesteding en vaak complexer van aard is.

Tot slot wil de PvdA een structurele inzet van strenge trajecten voor mensen die onvoldoende meewerken aan een toeleiding naar werk. Het gaat hierbij vooral om mensen bij wie fraude is geconstateerd, die agressief gedrag vertonen, of die onvoldoende medewerking verlenen.

Rood groene daken
De fracties van de PvdA en GroenLinks willen meer groene daken in Amsterdam en dienden daartoe een notitie in. Om dit te kunnen realiseren moet de keus voor groene daken makkelijker en aantrekkelijker worden voor alle betrokkenen. De centrale stad zou hierin een voortrekkersrol moeten vervullen.

Groene daken hebben veel voordelen. Een belangrijk voordeel is de verbetering van de luchtkwaliteit. Maar ook het leefklimaat zal verbeteren doordat de daken zouden kunnen dienen als ontmoetings- en ontspanningsplekken. Verder bieden groene daken voordelen qua warmtehuishouding, waterberging en geluidsdemping.

Daarnaast zal er ook nog eens goed gekeken moeten worden naar alle bestemmingsplannen in Amsterdam. Bijvoorbeeld naar plannen voor nieuwbouw in de buurt van snelwegen, daar is een groen dak het meest effectief.

Klik hier voor eerdere berichtgeving over de notitie Rood groene daken en hier voor informatie over de notitie Weer aan het werk.

Bijgevoegd de notities: