24 maart 2011

PvdA: meer huurwoningen voor middenkomens

Daniel van der Ree spreekt zich in het blad Nul20 (gelukkig als enige) uit tegen het verhogen van het puntenstelsel tot €900. De PvdA is erg vóór het verhogen van het plafond omdat dit meer mensen met een middeninkomen aan een betaalbare huurwoning in de stad kan helpen.

De PvdA wil op deze wijze de prijs van een vrije sector-woning naar beneden krijgen door te kijken of het gevraagde wel redelijk is.

Nu ligt het plafond bij €653, de maximaal redelijke huur bij 144 punten volgens het landelijke woningwaarderingsstelstel (puntenstelstel). Is in dit segment is de wachttijd al 8 jaar, in het segment boven dat plafond (woningen met meer dan 144 punten) – dus in de vrij sector – zijn er nauwelijks woningen te vinden met een huur van €653 tot €900.

In de vrije sector beginnen de huurprijzen op dit moment vaak pas vanaf €1000, waarmee die huurwoningen al snel onbereikbaar worden voor mensen met een middeninkomen. Door het plafond te verhogen van €653 naar €900, komen er meer woningen in het middensegment onder het toetsingsregime, waardoor de prijzen niet boven de €900 uit kunnen komen.

Dit zal mensen met middeninkomens helpen met het vinden van een betaalbare huurwoning. Van der Ree wil daarentegen de vrije markt-sector in de stad uitbreiden. Er komen zo meer woningen in de vrije verhuur, redeneert de VVD. Inderdaad, er komen meer woningen vrij – voor mensen met een hoog inkomen. Want de VVD realiseert zich kennelijk niet dat in een stad als Amsterdam zelfs met een volledig vrije markt de vraag naar woningen het aanbod nog steeds ver zal overstijgen, net als nu het geval is. Met als gevolg forse prijsstijgingen.

Daarmee zou Amsterdam een soort Parijs of Londen worden: prachtige steden waar je met een middeninkomen alleen nog op vakantie kunt.

De VVD stelt mensen met een laag inkomen te willen compenseren met een extra huurtoeslag. Weer een niet erg realistisch beeld dat Van der Ree schetst, want het enige resultaat zal zijn dat de verhuurders hun huurprijzen alleen maar zullen blijven opschroeven, ten koste van de belastingbetaler. De VVD wil dus eigenlijk de verhuurders subsidiëren. En we weten wat kabinetten kunnen doen met toeslagen: die kunnen zij naar believen verlagen of bevriezen, zoals de regering van VVD en CDA nu doet met de zorgtoeslag, en daardoor mensen alsnog in de problemen brengen.

Opmerkelijk is dat de VVD volledig voorbij gaat aan een ander belangrijk segment in de Amsterdamse huizenmarkt: betaalbare koopwoningen voor middeninkomens. De gemeente streeft naar uitbreiding van het Koopgarant-systeem in de stad. Bij koopgarant kopen mensen met korting een woning van een corporatie met de verplichting deze woning, na vertrek, weer met een (kleine) winst aan de corporatie terug te verkopen.

De VVD pleit dus voor invoering van een slecht systeem dat aan alle kanten rammelt en middeninkomens van de regen in de drup helpt. De PvdA pleit liever voor een betaalbare, transparante en vooral realistische huizenmarkt waar meer huurwoningen beschikbaar komen in het segment €650-€900. Daar is nu een schreeuwend tekort aan en daar wil de PvdA middels ophoging van het puntenstelsel graag wat aan doen.