31 januari 2007

PvdA-kopstuk wil actie tegen macht Beatrix

De Telegraaf

January 17, 2007

door Jarco de Swart

PvdA-fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad Manon van der Garde heeft in het openbaar opgeroepen tot actie tegen de macht van koningin Beatrix.

De sociaaldemocrate, die fel republikeins is, adviseert het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) een "brede volksbeweging" te creeren om de politieke invloed van het koningshuis te breken. "Dit betekent inderdaad een activering van de leden, de straten op en scholen bezoeken", orakelt zij.

Ceremonie

In een toespraak op de nieuwjaarsborrel van het NRG zei Van der Garde dat zij liever een gekozen staatshoofd heeft in plaats van "een ouderwets systeem van erfopvolging".

Zij realiseert zich echter dat het Nederlandse volk wel een monarchie wil. Van der Garde zegt te vermoeden dat het Nederlandse volk alleen de ceremonie van het koningshuis wenst en de vorstin haar macht zou willen ontnemen.

Kopje thee

Van der Garde hekelt vooral de invloed van Beatrix tijdens de formatie van een nieuwe regering en wil daar een eind aan maken. Ook zou de Koningin niet meer haar handtekening moeten zetten onder nieuwe wetten. En zelfs het wekelijkse kopje thee met de minister-president moet volgens haar taboe zijn. "Niemand weet welke invloed hier wordt uitgeoefend", suggereert zij.