25 mei 2009

PvdA kandidaten Europees Parlement: Thijs Berman

Hoe is uw carrière tot nu toe verlopen?
Sinds 2004 ben ik PvdA-europarlementarier. Daarvoor heb ik gewerkt als correspondent voor diverse weekbladen en radioprogramma’s en enige tijd als journalist in Moskou. Ik heb ontwikkelingspsychologie gestudeerd omdat ik het gevoel had dat ik heel goed mensen kon begeleiden. Ook heb ik twee jaar op de toneelschool gezeten en filosofie gestudeerd, maar dat heb ik niet afgemaakt.

Wat wilde u bereiken in het leven toen u net afgestudeerd was?
Ik wilde graag stukken schrijven, vandaar dat ik de journalistiek in ben gegaan. Ik heb veel verschillende dingen gestudeerd en uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht. Ik heb veel ervaring opgedaan bij de studies die ik heb gedaan en op de plaatsen waar ik heb gewerkt, daar heb ik nu nog veel aan.

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld voor het Europees Parlement?
Na 15 tot 18 jaar in de journalistiek te hebben gewerkt, was ik er op uitgekeken om de wereld te beschrijven. Ik wilde zelf ook een rol spelen; een aandeel hebben, meehelpen en dingen veranderen. Ik heb bewust gekozen voor het Europees Parlement omdat ik veel internationale ervaring heb. In Europa wil ik nog veel bereiken, dus daarom heb ik me ook deze verkiezingen weer verkiesbaar gesteld.

Waar wilt u zich in het Europees Parlement voor inzetten?
Gelijke kansen in de hele wereld en dan kan je Europa zien als de gereedschapskist. Europa is een onmisbare schakel in dit verhaal. Er zijn genoeg dingen die je binnen Nederland aankunt, maar ook een aantal dingen die je niet alleen in Nederland kunt oplossen, zoals het aanpakken van het klimaat, zoeken naar duurzame energie en eerlijke handel in de wereld.

Juist nu in tijden van de enorme crisis kan Europa een uitweg uit de crisis bieden. Investeren in werk staat met stip bovenaan. Door een goede samenwerking kan Europa zorgen dat er niet honderden werknemers op straat komen te staan. Investeren in duurzaam transport, innovatie en energiezuinige oplossingen verbinden de economische crisis en klimaatcrisis direct aan elkaar is de leidraad voor de PvdA in Europa.

Wat doet u als u niet bezig bent met politiek?
Ik doe aan boogschieten, maar dat heb ik al twee maanden niet gedaan en dat mis ik wel. Verder houd ik van joggen en eten met vrienden. Ik heb een drukke baan, maar probeer zoveel mogelijk mijn gezin te zien.

Wie bewondert u?
Mensen die de moed hebben zichzelf te overwinnen, want dat is het moeilijkst.

Wat ontroert u, en waar heeft u een hekel aan?
Het ontroert me als mensen iets voor elkaar over hebben en als ze teder zijn tegen elkaar. Ik heb een hekel aan onverschilligheid.

Wat is uw favoriete moment?
Het moment waarop je voelt dat je kunt winnen en denkt dat je gaat winnen. In de politiek is dat een favoriet moment. Het bevrijdingsmoment is ook een favoriet moment, zoals Obama die heeft gewonnen of Nelson Mandela die vrij is en president wordt. De gevoelens van ‘de oorlog is voorbij’. Ik heb zulke momenten meegemaakt als journalist. Augustus 1991 was ik correspondent in Moskou en stond ik naast Jeltsin toen hij zei dat de putsch over was en dat de generaals zich hadden overgegeven. Dat was een bijzonder moment, historisch.

Wat zou uw beroep zijn als politiek niet bestond?
Ik heb altijd gedacht dat als ik niet in de politiek zou zitten, dat ik dan orthopedisch instrumenten zou willen maken. Dat is een prachtig ingewikkeld vak met veel psychologie en techniek.

Voor meer informatie over de PvdA en de aanstaande Europese verkiezingen, klik hier. En voor meer informatie over Thijs Berman, klik hier.