28 mei 2009

PvdA kandidaten Europees Parlement: Louis Meuleman

Hoe is uw carrière tot nu toe verlopen?
Secretaris-directeur Raad voor Ruimtelijk, Milieu en Natuuronderzoek en voorzitter Vereniging voor Overheidsmanagement. Daarnaast lector bij Universiteit Nyenrode. Daarvoor werkzaam bij provincies Noord-Brabant en Gelderland en het ministerie van VROM. In totaal meer dan 25 jaar overheidservaring, vooral op het gebied van milieubeleid, ruimtelijk beleid, duurzame ontwikkeling en governancevraagstukken.

Wat wilde u bereiken in het leven toen u net afgestudeerd was?
Ik wilde me inzetten voor de publieke zaak en daarbij een invloedrijke positie bereiken om mijn ideeën te kunnen verwerkelijken. Die ideeën lagen vooral op het terrein van milieubeleid, maar daarnaast groeide geleidelijk ook de wens om de kwaliteit van de overheid te helpen verbeteren. Dat zie je terug in mijn proefschrift, dat managementdogma’s aan de kaak stelt en laat zien dat slimme sturing steeds maatwerk is.

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld voor het Europees Parlement?
Steeds meer – en voor milieubeleid geldt dat zeer sterk – zie ik dat de wezenlijke beslissingen op Europees niveau worden genomen. Voor een land als Nederland dat van oudsher een behoorlijk milieubeleid voert is dat prima: andere landen worden gedwongen om ons in te halen. Toch is er de laatste jaren een verslapping opgetreden: het marktliberale denken heeft het stellen van grenzen aan milieubedreiging veel moeilijker gemaakt. Ik wil mij met mijn kennis en ervaring, en mijn Nederlandse en Europese netwerk van deskundigen, inzetten voor een goed en sociaal Europees milieubeleid, en aan andere onderwerpen, als ik daaraan mag gaan werken.

Waar wilt u zich in het Europees Parlement voor inzetten?
Er ligt veel werk te wachten. Alleen vanuit een sociaal-democratische visie zullen de financiële en de klimaatcrisis sociaal worden aangepakt. Als dit niet gebeurt zullen de kwetsbare groepen de gevolgen dragen.

Ik sta ervoor dat we de komende vijf jaar:
• een krachtig en sociaal klimaat- en energiebeleid gaan voeren; dat moet de inzet van Europa zijn bij de mondiale klimaatonderhandelingen eind dit jaar en daarna! Europa kan alleen mondiaal gezaghebbend optreden (en landen als China en India meetrekken) als we het goede voorbeeld geven;
• zorgen dat Europese investeringen rond de financiële crisis zich richten op een sociale ‘Green New Deal’, oftewel: een groene Europese economische politiek met een warm hart;
• zorgen dat Europees beleid ook Nederland ten goede komt
• zorgen dat wij onze internationale solidariteit niet vergeten.

Wat doet u als u niet bezig bent met politiek?
Ik lees en schrijf graag, geef regelmatig (gast)colleges en workshops, in mijn vrije tijd jog ik een paar keer per week en ben sinds kort met fitness begonnen.

Wie bewondert u?
Joop den Uyl natuurlijk, en Willy Brandt, van de oudere garde politici. En Gro Harlem Brundtland, die duurzame ontwikkeling op de kaart zette. Mensen met visie en passie! Dat geldt overigens ook voor Roel in ’t Veld. En Obama, wie bewondert die nu niet?

Wat ontroert u, en waar heeft u een hekel aan?
Ik word ontroerd door gewoon menselijke dingen. Dat kan zijn een gebaar, een mooie voorjaarsdag, met een groep mensen samen iets moois beleven, maar ook het kijken naar een feelgood film.
Ik heb een hekel aan oneerlijkheid, onrecht, en gebakken lucht.

Wat is uw favoriete moment?
Ik twijfel tussen lesgeven aan leergierige studenten en jonge publiek managers, want dat is meestal erg bevredigend, en een lange wintervakantie, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika.

Wat zou uw beroep zijn als politiek niet bestond?
Dan zou ik nog steeds doen wat ik nu doe: op verschillende manieren tegelijk me inzetten voor de publieke zaak.

Voor meer informatie over de PvdA en de aanstaande Europese verkiezingen, klik hier. En voor meer informatie over Louis Meuleman, klik hier.