2 juni 2009

PvdA kandidaten Europees Parlement: Elsbeth van Hijlckama Vlieg

Hoe is uw carrière tot nu toe verlopen?
Ik ben planoloog en sociaal geograaf. Ik ben inmiddels 60 en heb op verschillende plaatsen gewerkt. Zo heb ik bijvoorbeeld gewerkt in de stadsvernieuwing in Amsterdam. Op het ministerie van VROM heb ik gewerkt bij de Directie Onderzoek van de volkshuisvestingspoot. Ik was o.a. directeur stadsontwikkeling in Den Haag. Zo ben ik bij een internationale organisatie terechtgekomen: IFHP. Dat is een VN gelieerde instelling en daar heb ik 12,5 jaar gewerkt op het internationale vlak. Daar heb ik veel gedaan aan kennisoverdracht in Europa. Ik weet wat er leeft in Europa en hoe de Europese regelgeving uitwerkt. Op dit moment ben ik zelfstandig adviseur; ik heb een eigen adviespraktijk.

Wat wilde u bereiken in het leven toen u net afgestudeerd was?
Toen wilde ik heel graag concreet aan de slag in de stadsvernieuwing. Dat is een werkterrein wat de levens van mensen heel erg beïnvloedt.

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld voor het Europees Parlement?
Ik ben al lang actief bij de PvdA en ben toe aan een nieuwe uitdaging. Ik heb veel ervaring, ben zeer gemotiveerd en wil graag wat betekenen. Europa is heel erg belangrijk.

Waar wilt u zich in het Europees Parlement voor inzetten?
Voor een beter en effectiever Europa, niet noodzakelijk voor meer of minder Europa. Verkeer, mobiliteit, migratie, veiligheid, het arbeids- en investeringsklimaat en het milieu; dat zijn allemaal terreinen waar landen in Europa elkaars handen vast moeten houden. Als je het op de hoofdlijnen niet gezamenlijk doet, dan komt er niks van terecht. In Europa komen verschillende landen wat betreft de regelgeving nog niet op hetzelfde niveau terecht. Oost en West Europa verschillen nog veel. Ik wil me inzetten voor een sterker Europa dat als eenheid kan opereren, daarom zou ik meer incentives willen genereren en minder detailregie.

Wat doet u als u niet bezig bent met politiek?
Eigenlijk heeft alles wat ik doe wel een beetje een politiek tintje. Als ik wil bijtanken loop ik met de hond op het strand of kook ik graag voor vrienden.

Wie bewondert u?
Mensen die een visie hebben, bereid zijn te vernieuwen, hun nek uit te steken en rustig door te zetten. Dat zijn bijvoorbeeld Sicco Mansholt of Hedy d’Ancona.

Wat ontroert u, en waar heeft u een hekel aan?
Mijn kinderen ontroeren me, die ik zie groeien en een persoonlijkheid zie ontwikkelen. Ik heb een hekel aan mensen die zich alleen vanuit macht manifesteren, omdat het kan, maar wat verder geen doel heeft.

Wat is uw favoriete moment?
Dat Obama de verkiezingen wint, is natuurlijk een prachtig moment. Maar ook als je kind zijn einddiploma ontvangt of als een vriendin een ernstige ziekte overwint.

Wat zou uw beroep zijn als politiek niet bestond?
Dan zou ik wetenschapper zijn geworden en fundamenteel onderzoek zijn gaan doen. Misschien zou ik ook wel iets moois zijn gaan maken als fotograaf of schrijver.

Voor meer informatie over de PvdA en de aanstaande Europese verkiezingen, klik hier.