19 februari 2009

PvdA in gesprek over toekomst stadsdelen: Definitief besluit in juni

De Amsterdamse PvdA fractie kan zich vinden in het voorlopige standpunt van het college van B&W over het rapport van de commissie Mertens over de toekomst van het stadsdeelstelsel.

Het standpunt van het college sluit aan bij de in januari door de PvdA fractie geformuleerde uitgangspunten dat een verandering van het stelsel moet leiden tot:

  • Eenheid van de stad
  • Betere dienstverlening voor Amsterdammers
  • Sterke stadsdelen
  • Vertrouwen tussen stad en stadsdelen

De PvdA fractie zal, in aanvulling op de inspraak die Burgemeester en Wethouders organiseren, met maatschappelijke organisaties, ondernemers en bewoners gaan praten om wensen en problemen over het stadsdeelstelsel te inventariseren.

De uitkomsten van die gesprekken zullen, samen met de resultaten van twee PvdA ledenvergaderingen, een belangrijk stempel drukken op het uiteindelijke standpunt dat de PvdA inneemt tijdens de gemeenteraadsvergadering in juni. Op dat moment wordt een definitief besluit genomen over de taken, bevoegdheden en de grootte van de stadsdelen.

De PvdA fractie steunt daarnaast het voornemen van het college om de bestaande vastgestelde takenlijst van de centrale stad bij herziening van het stadsdeelstelsel opnieuw te bekijken en in te richten. De PvdA fractie vindt dat deze takenlijst flexibeler kan worden bij een schaalvergroting.